Gemeente Zaanstad

15-09-2010
Opleveringsdatum nieuwe stadhuis nog niet bekend

Het nieuwe stadhuis van gemeente Zaanstad zou op 1 juli opgeleverd worden, deze datum is niet gehaald. Om de uitloop te beperken zijn Zaanstad en NS Poort Ontwikkeling (NSPO) met elkaar in overleg over het afbouwen, installeren en het verhelpen van installatie- en bouwtechnische gebreken. Naar verwachting is in oktober meer zicht op een datum van oplevering.

Afgelopen zomer hebben NSPO en gemeente Zaanstad een vooropname voor oplevering gemaakt van het nieuwe stadhuis. Hiermee kwam er zicht op de nog aanwezige gebreken in het gebouw die nog verholpen moeten worden, voordat de gemeente kan verhuizen. In een bestuurlijk overleg eind augustus met NS, het moederbedrijf van NSPO, heeft de gemeente nadrukkelijk om een realistische planning op korte termijn gevraagd.

Die planning is deze week binnen gekomen. Hierin staan de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden, voordat er begonnen kan worden met het gebruikklaar maken van het gebouw. Deze planning wordt nu getoetst door technische adviseurs in opdracht van de gemeente.

In oktober zitten NS en gemeente weer op bestuurlijk niveau met elkaar om tafel. Dan moet er meer zicht zijn op de opleveringsdatum van het stadhuis en daarmee een datum waarop het in gebruik genomen kan worden. De vertraging in de oplevering van het stadhuis heeft geen consequenties voor de oplevering van het busstation. Daar kan vanaf 12 december gebruik van gemaakt worden. In opdracht van NSPO gaat er nu ook een extra ploeg in het stadhuis aan het werk om gebreken zo snel mogelijk te verhelpen.