Liever bezuinigingen in het koffertje dan hogere belastingen

Amsterdam, 16 september 2010

Consumenten zien liever bezuinigingen dan belastingverhogingen. De wens om daarbij zorg, onderwijs en sociale zekerheid buiten schot te laten, zal in de praktijk moeilijk zijn. Als op die terreinen toch bespaard moet worden, dan verkiezen ondervraagden hogere eigen betalingen voor burgers. Dit blijkt uit de ING Vraag van Vandaag, onder gemiddeld 56.000 respondenten per dag.

Tekorten liefst wegwerken door bezuinigingen

Het komende kabinet heeft een flink tekort weg te werken. De ondervraagden op de ING Vraag van Vandaag geven massaal aan (92%) liever bezuinigingen te zien dan belastingverhoging. Voor de economie zou dat ook beter uitpakken. Hogere belastingen zijn namelijk meestal een grotere rem op de groei dan bezuinigingen.

Hogere eigen bijdrage burgers

Bij bezuinigingen laten de ondervraagden zorg, onderwijs en sociale zekerheid het liefst buiten schot. In de praktijk zal het moeilijk zijn om deze grote uitgavenposten te ontzien. Als hierop toch bespaard moet worden, dan ziet met liever hogere eigen bijdragen voor gebruikers van zorg en onderwijs dan snijden in het personeelsbestand.

Eigen bijdrage voor de huisarts

Als ondervraagden moeten kiezen, dan is een eigen bijdrage de huisarts het minst bezwaarlijk, zo vindt bijna de helft (45%). Een derde (32%) heeft liever meer eigen betalingen voor genees- en hulpmiddelen en een op de zes (16%) voor verpleging en verzorging. Een groep van 7% vindt dat vooral ziekenhuispatiënten meer zelf mogen betalen. Opvallend is dat een eigen bijdrage voor de huisarts helemaal niet zo onacceptabel lijkt onder consumenten als weleens gedacht wordt.

Zie het volledige Prinsjesdagrapport.

© 2010 ING Economisch Bureau