Ingezonden persbericht


Delft, 16 september 2010

Mecanoo bouwt Fontys Sporthogeschool Eindhoven

Vandaag, donderdag 16 september, wordt de officiële start bouw gevierd van Fontys Sporthogeschool Eindhoven, ontworpen door Mecanoo architecten. Het internationale sportinstituut waarin de gemeente Eindhoven en Fontys samenwerken, moet augustus 2012 klaar zijn en ligt in Genneper Parken, één van Nederlands grootste sportconcentratiegebieden. Mecanoo heeft Fontys Sporthogeschool ontworpen met een maximale synergie tussen de onderwijs- en sportfuncties. In het 16.500 m2 tellende sportcomplex komen onder meer vijf sportzalen, een 15 meter hoge klimtoren, collegezalen en een parkeerkelder. De Sporthogeschool biedt onderdak aan drie studierichtingen die nu nog in Sittard en Tilburg zijn gehuisvest.

sociaal sportgebouw
Het slimme aan dit gebouw is dat de meeste sportaccommodaties op de eerste verdieping liggen. Hierdoor ontstaat geen dichte sportdoos, maar een volledig transparante begane grond die een relatie aan gaat met de omgeving. Het is een sociaal sportgebouw dat bijdraagt aan de levendigheid van de Genneper Parken. De compacte organisatie heeft als bijkomend voordeel dat er ruimte over is voor een podium om het gebouw - in de vorm van een plint - die uitnodigt tot sport en ontmoeting in de openlucht. Een bakstenen daksculptuur, waarin het merendeel van de sportvoorzieningen zijn ondergebracht, rust op de transparante begane grond. Letterlijk hoogtepunt vormt de klimtoren die als een baken op de hoek van het gebouw is gepositioneerd. Een enorm glazen venster biedt al van veraf zicht op de klimmers. Het sportcomplex heeft een uitgekiende logistiek, waardoor een maximale verwevenheid tussen sport en onderwijs ontstaat. Zo kun je vanuit de verkeersruimtes, studieplekken, het restaurant en de entreehal de sportzalen inkijken. Tegelijkertijd zijn sport en onderwijs logistiek gesplitst. De onderwijsfuncties zijn afsluitbaar, waardoor alleen de sportzalen toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld sportverenigingen of tijdens sportevenementen. Ook in de avonduren is het gebouw zichtbaar levendig, wat bijdraagt aan de sociale veiligheid van de Genneper Parken.

Mecanoo architecten in Delft is opgericht in 1984 en wordt geleid door architect/directeur Francine Houben. Mecanoo heeft vele scholen op haar naam staan, waaronder het Da Vinci College in Dordrecht (2007). Eind 2010 wordt het Sterren College in Haarlem opgeleverd. December 2010 start de bouw van het Amsterdam University College, dat in 2012 wordt opgeleverd.




Ingezonden persbericht