Rijksoverheid


2010Z10686

Antwoorden op vragen van het lid Smits (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over kosten voor schoolboeken die onterecht aan ouders worden doorberekend. (Ingezonden 8 juli 2010)

1
Wat is uw reactie op het nieuws dat leveranciers van schoolboeken ouders verplichten verzend- en administratiekosten te betalen, terwijl ouders hiertoe officieel niet toe verplicht zijn? 1)
Ik heb kennis genomen van het persbericht van de VOO waaraan u refereert. Mijn standpunt over verzend- en administratiekosten voor de 'gratis schoolboeken' mag inmiddels bekend verondersteld worden: de schoolboeken zijn sinds het schooljaar 2009-2010 voor leerlingen/ouders gratis. Het is dus niet toegestaan om hier kosten voor in rekening te brengen, dus ook geen verzend- of administratiekosten. Het komt in de praktijk overigens vaak voor dat een boekleverancier onafhankelijk van de school ook andere diensten aan ouders aanbiedt. Het gaat dan om andere schoolbenodigdheden zoals woordenboeken en rekenmachines, die niet onder de gratis schoolboeken vallen en de ouder zelf dient aan te schaffen. Als een ouder besluit deze producten te bestellen bij een leverancier van