Ingezonden persbericht


Persbericht

16 september 2010

Zeldzame waterplant duikt op langs rivier

Ontdekking van Groot nimfkruid in natuurontwikkelingsgebied Blauwe Kamer

Deze zomer is in het natuurgebied Blauwe Kamer onderlangs de Grebbeberg bij Rhenen het zeldzame Groot nimfkruid ontdekt. Dit gebeurde tijdens onderzoek in het kader van het project Rijn in Beeld. 'Rijn in Beeld' onderzoekt op grote schaal wat 20 jaar nieuwe natuur- en inrichtingsprojecten langs de grote rivieren (Rijn, Waal en IJssel) hebben opgeleverd. De aanwezigheid van deze waterplant heeft onder meer te maken met de toestroom van grondwater in een voormalige kleiput.

Daarnaast speelt klimaatverandering waarschijnlijk een rol. Groot nimfkruid (Najas marina) is een waterplant die in Nederland zeldzaam is. In het rivierengebied was de soort tot voor kort alleen bekend van een oude rivierarm langs de Maas bij Lith. Een eeuw geleden werd Groot nimfkruid op beduidend meer plaatsen gevonden in oude rivierarmen van de Maas en de Waal.

Recent is de soort weer op enkele plaatsen in het rivierengebied opgedoken, waaronder langs de Lek bij Lopik (2002), langs de IJssel bij Zutphen (2004), in de Biesbosch (2007) en langs de Grensmaas bij Stokkem (2009). Buiten het rivierengebied kan Groot nimfkruid worden aangetroffen in diverse Hollands-Utrechtse laagveenplassen, die vaak onder invloed staan van brak (licht verzilt) grondwater. Rivierkwel Op de groeiplaatsen van Groot nimfkruid in het rivierengebied, waaronder die van de Blauwe Kamer, lijkt de toestroom van grondwater een belangrijke factor. Het kan kwel zijn die afkomstig is vanuit de aangrenzende stuwwal (Grebbeberg), maar ook vanuit de rivier. De wateren waarin de soort groeit zijn hierdoor vaak opvallend helder en mineraalrijk. Bij de inrichting van rivierverruimingsprojecten zou nog meer aandacht kunnen worden besteed aan het benutten van kwel, omdat dit vaak tot bijzondere natuurwaarden leidt. Profijt klimaatverandering Daarnaast profiteert Groot nimfkruid va n hogere (water)temperaturen; de zaden kiemen namelijk pas vanaf 200C.

De warme voorjaren en zomers van de afgelopen jaren zijn dus gunstig geweest voor de groei van deze eenjarige soort. Het is bekend dat de vruchten van deze waterplant door watervogels over grote afstanden kunnen worden verspreid. In de Blauwe Kamer is de waterplant aangetroffen in een plas waar veel soorten eenden voorkomen, waaronder soorten die migreren tussen Noord-Europa en Afrika zoals Slobeend en Wintertaling. Blauwe Kamer De Blauwe Kamer is een van de eerste grote natuurontwikkelingsprojecten langs de Rijntakken. Stichting Het Utrechts Landschap is de trotse eigenaar van dit gebied. In 1992 is deze uiterwaard ingericht volgens de ideeën van Plan Ooievaar; daartoe is een deel van de zomerkade doorgestoken zodat de invloed van het rivierwater in het gebied toenam. Dit heeft intussen geresulteerd in soortenrijke natuur met Bevers, Lepelaars en Ringslangen.

Zie voor informatie over project Rijn in Beeld: www.rijninbeeld.nl