Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Den Haag 16 september 2010

Cordaid Urban Challenge van start
Nederlandse en Keniaanse studenten werken aan fietsenplan voor Kisumu

Vandaag gaat de Cordaid Urban Challenge van start, een wedstrijd voor studententeams uit Nederland en Kenia. Doel is om met innovatieve plannen de situatie voor de vele fietstaxi's in de Keniaanse stad Kisumu te verbeteren. 10 studententeams bestaande uit Keniaanse en Nederlandse studenten buigen zich over de verkeersproblemen voor het niet-gemotoriseerde transport. Om 16.00 uur krijgen de teams inzage in de specifieke case-vragen.

Fietstaxi's - lokaal Boda Boda geheten, afkomstig van de kreet van taxibestuurders: "Border, border, I will take you to the border" - vormen een substantieel deel van de weggebruikers in Kisumu. Het is goedkoop en goed toegankelijk transport, voor en door bewoners van de sloppenwijken. Het ontbreekt echter volledig aan planologische- en verkeersvoorzieningen voor de fietsers, zoals fietspaden en fietsstallingen. Hoewel de nationale overheid een beleid hanteert in het promoten van niet-gemotoriseerd verkeer, heeft de gemeente met de aanleg van wegen vooral de focus op motorvoertuigen. Gevolg is een toenemend aantal ongevallen.

De internationale studenteams moeten oplossingen aandragen die ingaan op een diversificatie in fietsontwerpen, de acceptatie van de fiets bij overige verkeersdeelnemers, de planologische structuur en het verbeteren van de mogelijkheid om fietsen aan te schaffen.

Eind november presenteren de teams hun oplossingen voor een jury. Het winnende team reist af naar Kisumu om hun oplossingen in de praktijk te brengen.

De Urban Challenge is onderdeel van Urban Matters, een project van Cordaid gericht op stedelijke leefbaarheid, dat een vernieuwende aanpak van ontwikkelingssamenwerking beoogt. Het doel is het creëren van een leefbare, duurzame wijk voor sloppenwijkbewoners en stedelijke armen. Uitgangspunt daarbij is een integrale wijkaanpak, waarbij actoren uit de wijken zelf (ngo's, bewoners, bedrijven, overheden) en actoren uit Nederland (bedrijven, instellingen, universiteiten) de krachten bundelen.