Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GENT - 16/09/2010 : Lancering internationale campagne 'Mining in Paradise?'

IN DE BRES VOOR UW TAS KOFFIE

Vandaag lanceren boerengemeenschappen in Noord-Peru de campagne Mining in Paradise? No-go zones for mining. Ze protesteren tegen mijnbouwmultinationals die met onverantwoorde plannen hun leefmilieu bedreigen. De Belgische vzw CATAPA ondersteunt het vreedzame protest van de Peruaanse boeren en plant die dag een ludieke actie in het centrum van Gent: MolsHoop voor Peru. Dat is ook het startmoment van een grote petitiecampagne.

Exact drie jaar geleden, op 16 september 2007, vond in Noord-Peru een referendum plaats bij de lokale bevolking. Ongeveer 95% sprak zich uit tegen de komst van het Britse bedrijf Monterrico Metals en zijn mijnbouwproject Río Blanco. De bevolking beseft dat mijnbouwmultinationals zich op de natuurlijke rijkdommen van het Zuiden storten zonder zich al te veel om het welzijn van de plaatselijke bevolking te bekommeren. Hierdoor zou onder andere de plaatselijke landbouw, die deels steunt op de koffieteelt, in het gedrang komen. De regering verklaarde het referendum legitiem, maar niet bindend. "Met de campagne kunnen we de stem van de Peruaanse bevolking kracht bijzetten", denkt Daan Janssens, coördinator van CATAPA.

INHEEMSEN, BOEREN EN AMAZONE BEDREIGD

Volgens Daan Janssens moet de inheemse bevolking gehoord worden: "Duizenden boeren dreigen hun gronden kwijt te raken. Door vervuiling zou ook een essentieel stuk brongebied van het Amazonebekken onherstelbaar aangetast worden. Intussen gaat het immers niet meer om één mijnbouwproject. 25% van dat belangrijke brongebied werd al aan mijnbedrijven toegewezen, terwijl de boeren... willen blijven boeren. Met een alternatief ontwikkelingsplan dat ze opstelden, tonen ze aan dat economische ontwikkeling en aandacht voor milieu en cultuur hand in hand kunnen gaan.”

Juan Rufasto, coördinator van VIMA, het Vicariaat voor Milieu in Jaén (Peru), vindt het een grote kans om dit probleem onder de aandacht te brengen: "Sinds 2005 werken we samen met CATAPA. Ze hebben vorig jaar na het conflict in Bagua waarbij 34 doden vielen, de wereld kunnen wakker schudden. We hopen dat dit nu ook lukt, want zonder internationale steun staat onze toekomst en die van het Amazonebekken op het spel."

PRAKTISCH

Vanaf 15u: Molshopen op het Sint-Pietersplein. Kabouter Wesley en vele anderen zullen van de partij zijn voor een foto vanuit de molshoop. Pers welkom voor een catchy foto. Vooraf verwittigen bij Daan Janssens (0473/36 73 18).

Vanaf 21u30: Feestelijke lancering campagne in café El Negocito op de Brabantdam in Gent met een korte film en uitleg over de campagne gevolgd door een concert.

Vanaf 14u kunnen sympathisanten en organisaties online hun steun betuigen door de petitie te tekenen op www.mininginparadise.org.

GEPLANDE ACTIVITEITEN

De campagne 'Mining in Paradise? No-go zones for mining' loopt nog tot en met 5 december. Van 20 november tot 5 december zullen vijf Peruaanse gasten tientallen infomomenten geven in heel België. Op 23 november vindt een internationale conferentie plaats. Op 5 december worden de resultaten van de campagne overhandigd aan de bedrijfswereld, de Verenigde Naties, de Peruaanse overheid en de Europese Unie.

Een uitgebreid persdossier is te vinden in bijlage.

www.catapa.be,
www.mininginparadise.org (online vanaf 16/09/2010, 14u Belgische tijd)