Provincie Antwerpen


16/09/2010

Provincie weigert milieuvergunning voor steenkool-centrale in Antwerpse Haven

In mei 2010 vroeg de firma E.ON een milieuvergunning aan bij de provincie voor de bouw van een steenkoolcentrale in de Antwerpse haven. De deputatie besliste vandaag om deze milieuvergunning te weigeren. Gedeputeerde Rik Röttger argumenteert de beslissing: "Deze steenkoolcentrale zou jaarlijks meer dan 6 miljoen ton CO2 uitstoten of een equivalent van 3 miljoen auto's. E.ON kon ons onvoldoende garanties voorleggen om de lokale milieu-impact op te vangen. Gezien er alternatieve energiebronnen mogelijk zijn, vinden wij het dan ook onverantwoord om de steenkoolcentrale op ons grondgebied toe te laten."

De Duitse energiereus E.ON wil een hoogtechnologische steenkoolcentrale bouwen aan de Scheldelaan 420 in de haven van Antwerpen. De centrale zou een bruto elektrisch vermogen hebben van 1100 megawatt, wat overeenkomt met ongeveer 8 procent van de elektriciteitsbehoefte van België. Om dit te realiseren heeft E.ON verschillende vergunningen nodig. In juni leverde de federale overheid reeds een productievergunning af. Voor de bouwvergunning loopt er momenteel een procedure bij de Vlaamse Overheid. Voor de milieuvergunning van klasse 1 is de Antwerpse deputatie bevoegd.

Onderzoek milieuvergunning
Op 11 mei 2010 diende E.ON bij het provinciebestuur de aanvraag voor een milieuvergunning in. Gezien de centrale op het grondgebied van de stad Antwerpen komt, organiseerde zij het openbare onderzoek van 4 juni tot 3 juli 2010. Er werden 474 schriftelijke bezwaren ingediend waarvan 7 petitielijsten. De provincie won ook tal van andere wettelijke adviezen in. Het schepencollege en de stedenbouwkundige ambtenaar van de stad Antwerpen, de Vlaamse Milieumaatschappij (deel lucht) en de afdeling milieuvergunningen van het Vlaamse departement Leefmilieu, Natuur en Energie gaven een ongunstig advies.Op basis van de ongunstige aspecten in deze adviezen besliste de Antwerpse deputatie vandaag om de milieuvergunning te weigeren.

Weigering milieuvergunning
De Antwerpse deputatie heeft geoordeeld dat de belasting op het lokale milieu en de inwoners van de stad Antwerpen en de nabije omgeving te hoog is. De E.ON-centrale zal jaarlijks meer dan 6 miljoen ton CO2 uitstoten of een equivalent van 3 miljoen auto's. Om de uitstoot van dit broeikas terug te dringen, heeft de EU het Europese CO2-handelssysteem (EU-ETS) opgezet. Voor het project in Antwerpen zal E. ON emissierechten aankopen op de (internationale) markt. Het is duidelijk dat het bedrijf geen engagement zal nemen ter reductie van de CO2 zolang er voldoende emissierechten op de markt beschikbaar zijn. Economische motieven primeren boven het principe ingeschreven in VLAREM om verontreiniging maximaal te beperken of te voorkomen. Het bedrijf E.ON kan en wenst vandaag geen harde garanties te geven voor de opvang, het transport en de opslag van deze CO2. Diverse overheidsniveaus (Europees, Federaal, Vlaams en Antwerps) streven er naar om de uitstoot van vervuilende stoffen en CO2 te verminderen en diverse normen te halen. De bouw van een nieuwe steenkoolcentrale staat haaks op deze beleidsvisies. Daarnaast blijft het netto rendement van de centrale beperkt tot 45,6% en voldoet de aanvraag niet op het vlak van energierecuperatie door stoom- en warmtelevering aan derden/klanten zoals vastgelegd in VLAREM II. De deputatie besliste dan ook om de milieuvergunning te weigeren.

Rik Röttger, gedeputeerde bevoegd voor leefmilieu "Als provincie nemen wij onze verantwoordelijkheid voor het welzijn van onze inwoners. Een steenkoolcentrale in de Antwerpse haven zou een grote invloed hebben op het milieu en is daarom voor ons niet toelaatbaar. Alhoewel E.ON een hoogwaardig technologische steenkoolcentrale wil bouwen die milieuvriendelijker is dan de huidige steenkoolcentrales, blijven er alternatieve energiebronnen mogelijk die veel minder het milieu en onze toekomst belasten."