Persbericht

16 september, 2010

IBM SPSS predictive analytics helpt bij het behoud van wilde dieren in Afrika ~ Marwell Wildlife gebruikt analytics software voor verbetering van behoud van Grevy zebra's ~

Marwell Wildlife, een instantie die zich richt op het instandhouden van wilde dieren, gebruikt IBM SPSS software om de toekomst van de Grevy zebra's zeker te stellen. De zebra's zijn een bedreigde diersoort waarvan er nog minder dan 2500 in het wild leven.

Predictive analytics speelt een belangrijke rol bij het behoud van wilde dieren in het noorden van Kenia. Marwell Wildlife onderzoekt de zebrapopulatie door middel van luchtfoto's, camerabeelden en geluidsopnames en combineert deze gegevens met informatie van lokale nomadische herders. Met het onderzoek wordt inzicht verkregen in de attitudes van de herders ten opzichte van de zebra's, wat de bedreigingen zijn voor de zebra's en waar de dieren zich bevinden in deze uitgestrekte en ontoegankelijke regio. Deze gegevens worden met behulp van de IBM SPSS software geanalyseerd om zo trends en patronen te ontdekken. De uitkomsten helpen bij het nemen van de juiste maatregelen voor het behoud van de zebra's.

Doordat nu beter inzichtelijk wordt gemaakt welke problemen er bestaan rondom de zebra's, kunnen de beperkte beschikbare middelen voor conservatie effectiever worden ingezet. Zo is bijvoorbeeld één van de belangrijkste redenen voor de jacht op de zebra's dat het zebravet wordt gebruikt voor de productie van traditionele medicijnen. Als herders toegang kunnen krijgen tot moderne medicijnen, zou er veel minder gejaagd hoeven worden.

"De werkzaamheden van Marwell Wildlife brengen het gebruik van analytische software naar een nieuw niveau", zegt Jaap Vink, predictive analytics leader van IBM SPSS. "Het is fantastisch om te zien hoe de software wordt ingezet voor het behoud van wilde dieren."

Zie voor een beschrijving van het project voor behoud van de Grevy zebra's de volgende video: http://www.youtube.com/watch?v=Jx51RTCUd2Y.