Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 16 september 2010

Vragen van de leden Heijnen en Bouwmeester (beiden PvdA) aan de minister van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over het stopzetten van een informatiseringproject van de Dienst Justitiële Inrichtingen


1.Heeft u kennis genomen van het bericht "Justitie staakt duur ICT-project" in dagblad Trouw van 14 september 2010?


2.Klopt het dat besloten is om de ontwikkeling van het nieuwe informatiesysteem van de DJI, Cajis, stop te zetten? Zo ja, wat zijn de exacte redenen geweest voor deze keus?


3.Wat was de laatste begroting voor de kosten van Cajis en hoeveel geld is er uiteindelijk aan de ontwikkeling van dit systeem besteed? Is er ooit de verwachting geweest dat de totale kosten van dit programma de 20 miljoen euro zouden overschrijden?


4.Is op enig moment de afweging gemaakt of dit project voldoet aan de criteria voor een groot ict-project? Wat was daarvan de conclusie en waarom?


5.Welke partijen zijn betrokken geweest bij het ontwikkelen van Cajis? Welke rollen namen deze partijen in het project in?


6.Hoe is de interne informatievoorziening geweest over de planning en realisatie van Cajis? Is hier gewerkt volgens de aanbevelingen van de werkgroep ICT-projecten bij de overheid van de Tweede Kamer en is bijvoorbeeld een gateway-review gedaan? Zo nee, waarom niet?


7.Was het nog altijd de planning dat Cajis in december 2010 opgeleverd zou worden? Zo ja, hoe kan het zijn dat pas drie maanden voor die datum alsnog besloten wordt het project te stoppen?


8.Bent u inderdaad van mening dat de ontwikkeling van Cajis kennis heeft opgeleverd, die gebruikt kan worden bij volgende projecten? Zo ja, waaruit bestaat die kennis en hoe kan hij gebruikt worden?


9.Op welke wijze is de Tweede Kamer geïnformeerd over de planning en voortgang van de ontwikkeling van het nieuwe informatiesysteem van de DJI? Bent u van mening dat de Kamer hiermee haar controlerende taak naar behoren heeft kunnen uitvoeren? Zo ja , waarom?


10.Wat zijn de gevolgen van het mislukken van dit project voor de bedrijfsvoering van de DJI? Hoe worden de tekortkomingen die het WODC en het CBS constateerden aan het oude systeem, Tulp, ondervangen?

PvdA-Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag