Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 16 september 2010

Pas op de plaats voor uitwerking welzijnsvisie

De afgelopen periode heeft de gemeente samen met organisaties en inwoners van de wijken Kattenbroek, Kruiskamp Koppel, Soesterkwartier en Zielhorst afgetast hoe welzijn anders, beter en slimmer kan worden georganiseerd. Echter, gezien de aankomende bezuinigingen, die ook het welzijnswerk treffen, is een stadsbrede afweging in relatie tot andere beleidsterreinen noodzakelijk. Het college heeft daarom besloten pas op de plaats te maken.

De 2e bezuinigingsronde gaat alle beleidsterreinen aan. De omvang van de taakstelling per programma is nog onbekend. "We willen voorkomen dat een wijk meerdere malen wordt belast met het door ons ophalen van gegevens of meerdere malen achter elkaar een bezuiniging wordt opgelegd," aldus wethouder Welzijn Gert Boeve.

Na het vaststellen van de visie op welzijnswerk "Welzijn in Amersfoort 2010-2015" begin dit jaar is in de wijken Kattenbroek, Kruiskamp Koppel, Soesterkwartier en Zielhorst onderzocht hoe welzijn daar anders, beter en slimmer georganiseerd kan worden. Gert Boeve: "Er is in deze wijken door instellingen en bewoners goed werk verricht. Ik ben blij met de betrokkenheid en de inzet. Dat verdient een compliment." Voor de betreffende wijken is gekozen enerzijds als logisch vervolg op de al gestarte pilot heroverweging in 2009 en anderzijds ter onderbouwing van het bezuinigingsvoorstel over Het Katshuis (Kattenbroek). De uitwerking van de welzijnsvisie in de rest van de stad zou gefaseerd volgen.

Activiteiten Katshuis en Tandem elders onderdak gevonden Met welzijnsorganisaties en andere aanbieders van activiteiten is gekeken hoe het welzijnswerk anders georganiseerd kan worden door activiteiten te herschikken en bundelen. De gevoerde gesprekken in de wijken hebben geleid tot nieuwe samenwerkingsverbanden. Andere locaties zijn in beeld gekomen om bestaande activiteiten onder te brengen. Het Katshuis en De Tandem staan daardoor inmiddels nagenoeg leeg.

Vervolg
Het college beraad zich over de toekomst van deze panden. Zodra de nieuwe bezuinigingsopgave bekend is, zal de uitwerking van de welzijnsvisie in de stad worden voorgezet.

Noot voor de redactie,