Politie Limburg-Noord

Limburg-Noord geeft prioriteit aan aanpak drie criminele jeugdgroepen


Datum: 16-09-2010
Tijd bericht: 15:26
Plaats: Limburg-Noord

In april en mei van dit jaar inventariseerde de politie samen met haar partners de aanwezige jeugdgroepen in Limburg-Noord. In totaal kwamen 73 groepen in beeld. In de categorie "aanvaardbare jeugdgroepen" kwam de teller op 28, 36 groepen werden als hinderlijk betiteld, 6 als overlastgevend en drie als crimineel. De politie geeft prioriteit aan de aanpak van deze drie criminele jeugdgroepen.

In de inventarisatie wordt op verschillende manieren naar de groepen gekeken. Hoe is de leeftijdsverdeling, wordt er gespijbeld, is er sprake van alcohol en drugsgebruik en op welke manier komen de jongeren in contact met de politie. De meeste jeugdgroepen bestaan uit jongeren waarvan het merendeel naar school gaat en een klein deel werkt. Bij bijna de helft van de groepen is er nauwelijks sprake van spijbelgedrag. Er is 1 criminele groep waarvan het merendeel van de jongeren spijbelt. In de helft van de jeugdgroepen wordt niet of nauwelijks alcohol gedronken. In een kwart van de jeugdgroepen drinkt (bijna) iedereen alcohol. Dit percentage is iets lager dan vorig jaar. Het softdruggebruik komt vaker voor in de jeugdgroepen dan het alcoholgebruik: in 42% van de jeugdgroepen gebruikt het merendeel of (bijna) iedere jongere softdrugs (2009: 65%). XTC en harddrugs worden in veel mindere mate door jongeren gebruikt in vergelijking met softdrugs.

Van de 45 jeugdgroepen is 42% niet of nauwelijks in aanraking geweest met justitie. De jongeren in de criminele groepen komen zeer veel in aanraking met justitie. Als het gaat om lichte criminaliteit, komen hinderlijk gedrag en drugsbezit het meeste voor. Een derde van de jeugdgroepen vertoont heel vaak hinderlijk gedrag. Het plegen van lichte vermogensdelicten en licht geweld komt alleen heel vaak voor bij de drie criminele groepen. Het merendeel van de groepen (71%) heeft zelden of nooit conflicten met het openbaar gezag. Verkeersdelicten en drugshandel zijn de meest voorkomende overtredingen.

Buurtbewoners
Uit de inventarisatie blijkt dat buurtbewoners met name hinder ondervinden van de groepen die aanwezig zijn in hun wijk. Bewoners geven aan last te hebben van geluidsoverlast, het achterlaten van afval en respectloos gedrag. In een enkele gemeente is er sprake van crimineel gedrag van jongeren. De overgrote meerderheid van de jeugdgroepen is makkelijk aanspreekbaar of benaderbaar voor de politie. Voor buurtbewoners blijkt dat lastiger te zijn; iets meer dan de helft van de groepen is voor hen gemakkelijk aan te spreken of te benaderen. Veelal geven bewoners aan dat ze het aanspreken liever overlaten aan de politie. De belangrijkste ontwikkelingen die de wijkagenten beschrijven binnen de groepen, betreffen het alcohol©\ en druggebruik in een groep.

Helder beeld
De Politie Limburg-Noord brengt sinds 2005 de jeugdgroepen in beeld met behulp van de 'shortlistmethode'. Het doel van de methodiek is om systematisch inzicht te krijgen in de aard en omvang van jeugdgroepen die de politie (samen met partners) signaleert. Met de resultaten kan de politie vervolgens haar lokale bestuurlijke partners een helder beeld geven, zodat gezamenlijk plannen van aanpak gemaakt kunnen worden van geprioriteerde problematische groepen. Afstemming tussen opsporing en aanpak op lokaal niveau is daarbij van belang. Het openbaar ministerie is vanuit de opsporing eindverantwoordelijk. Mede gelet op de ontwikkelingen die tijdens de inventarisatie in 2010 naar voren zijn gekomen, is het van belang om jeugdgroepen al in een zo vroeg mogelijk stadium te monitoren en daar waar nodig aan te pakken.

Criminaliteits Beeld Analyse-Jeugd
De Criminaliteits Beeld Analyse-jeugd, CBA-J, geeft inzicht in incidenten en verdachten onder jongeren van 0 tot en met 24 jaar. Waar worden de incidenten gepleegd? Hoeveel incidenten? Welke typen incidenten? Is er een trend waar te nemen in de afgelopen jaren? Hoeveel mannelijke en vrouwelijk verdachten zijn er in onze regio? Worden jongeren ook slachtoffer van criminaliteit? Uit de CBA-J 2009 blijkt dat het aantal verdachten tot en met de 24 jaar in de afgelopen vijf jaar is gedaald. Het aantal jeugdige veel©\ en meerplegers neemt toe, terwijl het aantal First offenders en harde kern jongeren is afgenomen.

Jeugdige delicten
Jeugdigen (tot 18 jaar) zijn relatief vaak betrokken bij de volgende incidenten: diefstal van de (brom©\, snor©\)fiets, openlijke geweldpleging tegen personen, vernieling, diefstal/inbraak bedrijven en instellingen en overige (vermogensdelicten (met name heling en eenvoudige diefstal). Jongvolwassenen (18 t/m 24 jaar) plegen relatief veel openlijke geweldpleging tegen personen, diefstal van motorvoertuigen, diefstal uit/vanuit motorvoertuigen, overige overtredingen op de weg en aantasting van openbare orde.

Speerpunt
Jeugd is, en blijft een speerpunt van de politie. De opvoeding van kinderen is een maatschappelijk thema. In veel gezinnen gaat het goed. Er zijn echter gezinnen die extra hulp nodig hebben. De samenleving vraagt steeds meer om ingrijpen van de overheid in het priv¨¦domein van de opvoeding. De politie is geworteld in de haarvaten van de samenleving en speelt daarom een belangrijke rol in het tijdig kunnen signaleren en ingrijpen. Dit doet zij samen met haar partners. De CBA-J wordt daarom ook gebruikt om de beelden van de partners en de politie te vergelijken. Het kan ook de basis zijn voor intensievere samenwerking. De resultaten van het CBA-J leiden uiteindelijk tot operationele sturingsinformatie. Het CBA-J in combinatie met de resultaten van de inventarisatie van jeugdgroepen geeft de politie samen met haar partners belangrijke informatie om toekomstig beleid en handelen af te stemmen.

Op de website van de politie Limburg-Noord is het volledige verslag van de inventarisatie jeugdgroepen en het CBA-J gepubliceerd.