Algemene Onderwijsbond

het Onderwijsblad nr 14 van 18 september 2010

Utrecht, 16 september 2010

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nummer 14 van 18 september, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Coververhaal: Gratis schoolboeken, 'We kopiëren ons suf' Gratis schoolboeken in het voortgezet onderwijs, het leek zo leuk. Voor de ouders is het dat ook, want zij hoeven geen cent meer te betalen. Voor leraren en scholen zitten er nogal wat nadelen aan vast.

Onderzoek: Schoolprestaties lager door lerarentekort Zonder lerarentekort scoren leerlingen tientallen punten hoger op de internationale Pisa-toetsen voor lezen en natuurkunde. Dat blijkt uit een doorrekening van de Pisa-resultaten voor Nederland door hoogleraar internationaal onderwijsonderzoek Jaap Dronkers op verzoek van het Onderwijsblad. Lees hier meer.

Verwarring in het mbo
Onderwijstijd is een hot issue in het mbo. Sinds studenten acties gevoerd hebben over de lesuitval, zit de inspectie er bovenop. Maar is de 850-urennorm wel een garantie voor goed onderwijs? Nee, is het duidelijke antwoord in het nieuwste evaluatierapport. De verwarring is groot.

Fraude op hogescholen? Docenten onder druk gezet?
Hogescholen als Inholland, die eeuwige studenten alsnog aan een diploma helpen, zitten fout. En managers moeten zich niet bemoeien met de cijfers die docenten geven. Dat klinkt logisch maar is het niet, vindt socioloog Wes Holleman.

Havo is geen VWO light
Havisten zijn havisten en niet een wat minder slimme soort vwo'ers. Benader ze dan ook op een op hen toegesneden manier, vindt een groep van dertig scholen, die zich in een netwerk verenigd hebben.

Nieuws: Nederland staat lang voor de klas
Het salaris op de basisschool is bescheiden, zegt demissionair Onderwijsminister André Rouvoet. Tegelijkertijd geven docenten meer uren les dan in andere landen.

Nieuws: Rechter rehabiliteert leraar
De scholengemeenschap Bogerman te Sneek moet een voorschot van 75.000 euro betalen aan een docente die ten onrechte is beschuldigd van seksueel misbruik. "De rechter heeft de vrouw hiermee in feite gerehabiliteerd", zegt advocaat Frans Lathouwers van de AOb.