Ingezonden persbericht


Persbericht⤨

16 september 2010, Amsterdam⤨

Eerste elektrisch vrachtschip Amsterdam gedoopt⤨

Innovatieve stedelijke distributie in de binnenstad van start⤨

Erik Fischer, voorzitter verenigde bedrijven Food Center Amsterdam, doopte vandaag bij NEMO te Amsterdam de 'City Supplier', het eerste elektrische vrachtschip van Mokum Mariteam. Het Food Center tekende in juni j.l. een convenant met Mokum Mariteam. Mokum Mariteam realiseert een fijnmazig distributie- en collectienetwerk van goederenvervoer over water in de Amsterdamse binnenstad.

Cor Gerritsen, voorzitter van Stichting Mokum Mariteam, lichtte voorafgaand aan de doop en de demonstratie van het vrachtschip het belang van schoon vervoer in Amsterdam toe: 'Met de City Supplier kunnen we het aantal vrachtwagens in de binnenstad in belangrijke mate terugdringen door de grachten te gebruiken voor distributie van allerlei soorten goederen. Het schip levert goederen op milieuvriendelijke wijze af en neemt retourgoederen op dezelfde manier mee. Varen door de gracht met goederen is niet aan venstertijden gebonden en het schip heeft een kraan, wat het laden en lossen eenvoudig maakt. Gebundelde goederen kunnen met de gebruikelijke distributie-eenheden, als pallets en rolcontainers, vervoerd worden. Wanneer je de inzameling van retourvracht meerekent, vervangt een vol schip al gauw vijf à zes stadsvrachtwagens'.⤨

Uiterst moderne techniek van elektrische aandrijving

De bouwer van het schip, Klaas Pater, geeft aan dat het schip is uitgerust met uiterst moderne techniek op het gebied van elektrische aandrijvingen. "Het schip is autonoom hybride. Dit betekent dat het volledig elektrisch vaart in de binnenstad, maar het kan aangedreven worden door twee generatoren bij verplaatsing buiten het centrum. Voor eventueel natransport maakt Mokum Mariteam gebruik van aanvullend elektrisch vervoer op de wal: de elektrische kar-ga-door."⤨⤨

Verbetering luchtkwaliteit in Amsterdam

Walther Ploos van Amstel, logistiek expert, houdt zich bezig met de laatste ontwikkelingen op het gebied van stedelijke distributie. Als spreker tijdens de informatiebijeenkomst vanmiddag gaf hij aan dat Mokum Mariteam bijdraagt aan een schone en leefbare binnenstad. "Deze vorm van stedelijke distributie past uitstekend in het beleid van de Gemeente Amsterdam om de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren. Het is een goed doordachte formule voor vracht over de gracht, bedacht vanuit de wensen van klanten en rekening houdend met de logistieke eisen van goederenstromen die alleen in hoog volume vervoerd kunnen worden. Zo richt Mokum Mariteam zich op de 'dikke stromen' van bijvoorbeeld bouwmaterialen, food service, horeca, wasgoed en reststoffen".

De 'early adopters'

Mokum Mariteam start vanaf vandaag met schone en stille distributie van (vers)goederen over het water naar het centrum van Amsterdam. In eerste instantie doen zij dat voor het Amstel Hotel, Amsterdam Rai, Theater Carré, BBN Bouwmaterialen, Stichting Vriendelijke Keukens en de Materiaaldienst Gemeente Amsterdam. Mokum Mariteam is een initiatief van Icova, Koninklijke Saan, Rederij 't Smidtje, Rederij de Nederlanden en Canal Company. Deze partijen hebben ruime ervaring op het gebied van innovatieve techniek, (retour)logistiek over zowel weg als water en warehousing.

Noot voor de redactie/