Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 213/ FP

Datum: 16 september 2010

Friese ondernemers testen groene auto's

Ruim 170 Friese ondernemers maakten vandaag een proefrit in een 'groene' auto. Op het circuit van het VerkeersEducatieCentrum in Drachten was er een ervaringsdag 'groen' en veilig rijden. Groen gas en groene elektriciteit zijn volop in de provincie beschikbaar en minder belastend voor het milieu.

Rijden op groen gas draagt bij aan een krachtige en duurzame economie. Gedeputeerde Galema ziet kansen voor de A7-regio. 'We hebben de kansen en mogelijkheden onderzocht voor duurzame energie, zoals groen gas en windenergie. Het blijkt dat we voldoende groen gas kunnen maken voor zo'n 20.000 auto's. Wat zou het toch mooi zijn als we met lokale bedrijven groen gas kunnen maken voor het vulstation Drachten-Azeven.'

Van het provinciale wagenpark rijdt 70% duurzaam. Er zijn meer voorbeelden. 'De provincie wil graag zoveel mogelijk voertuigen op een 'groene' brandstof. En het kan! Kijk naar Taxi Oenema, Kijlstra, Omrin en Schaaf. Enthousiaste ondernemers en ambassadeurs zijn belangrijk', zegt gedeputeerde Sjoerd Galema.

Initiatiefnemers

De ervaringsdag is een gezamenlijk initiatief van overheid en bedrijfsleven. De provincie Fryslân, de gemeenten Smallingerland, Opsterland en Heerenveen en Friesland Lease doen mee. Ook het Projectbureau A7-zone, Kijlstra, CNG Net en Kreeft opleidingen zijn initiatiefnemer. En er zijn 13 leveranciers van auto's betrokken.

Duurzaam tanken in Fryslân

Er kan nu in zeven plaatsen duurzame brandstoffen getankt worden. Dat zijn Leeuwarden (groen gas, bio-ethanol en biodiesel), Harlingen en Sneek (biodiesel) en Dokkum en Heerenveen (groen gas). Als overgang naar groen gas kan aardgas worden getankt in Drachten-Azeven en Nes Ameland. In Burgum, Sneek, Surhuisterveen en Harlingen zijn concrete plannen voor een groen gas tankstation. Ook werken we aan een netwerk van oplaadpunten voor elektrisch auto's in Fryslân. In Leeuwarden staan al zes oplaadpunten, waarvan één snellader. Vlieland krijgt ook twee oplaadpunten.

100.000 voertuigenplan

In 2015 rijden of varen 100.000 voer- en vaartuigen in Noord-Nederland op duurzame brandstoffen of ze zijn elektrisch aangedreven. Dat is de ambitie van de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen. Het gaat om zowel personenauto's als vrachtwagens, bussen en boten. De noordelijke provincies werken daarmee aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Ook het opraken van de huidige brandstoffen zoals olie en aardgas speelt is een reden om over te stappen op duurzame brandstoffen.