Gemeente Beverwijk


Voorlopig ontwerp Noordelijk deel Wijk aan Zee in inspraak

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het voorlopig ontwerp van het Noordelijk deel van Wijk aan Zee. Het voorlopig ontwerp wordt in oktober 2010 tijdens een inspraakbijeenkomst aan de bewoners voorgelegd.

Voorlopig ontwerp
Het voorlopig ontwerp betreft de herinrichting van de straten Relweg, Verlengde Voorstraat, het Boothuisplein, de Meeuweweg, de Burgemeester Rothestraat en de Van Oldenborghweg. Het voorlopig ontwerp is in het voorjaar besproken met de bewoners. Tijdens en na de bijeenkomst hebben de bewoners daarop gereageerd, waarna de gemeente het ontwerp heeft aangepast. Belangrijke aanpassing is dat de huidige verkeersstructuur in het Noordelijk deel van Wijk aan Zee gehandhaafd blijft. Rijrichtingen in de straten blijven zoals ze zijn en het blijft mogelijk om vanaf de Zeecroft, via de Verlengde Voorstraat de Relweg in te rijden. De straten in het Noordelijk deel worden ingericht als 30 kilometer gebied. Op enkele plaatsen wordt een verkeersdrempel aangelegd en in de Van Oldenborghweg komt een inrijverbod voor grote vrachtwagens. De Van Oldenborghweg blijft bereikbaar voor hulpdiensten en de reinigingsdienst. Bussen kunnen in de nieuwe situatie niet meer vanaf de Verlengde Voorstraat en de Z eestraat, de Van Oldenborghweg inrijden. Bussen kunnen na de herinrichting camping De Banjaert alleen nog bereiken via de route Boothuisplein en Burgemeester Rothestraat. In de Burgemeester Rothestraat worden aan één kant van de straat (even nummers) bomen geplant en er worden verkeersdrempels aangebracht. In de groenstrook bij de Dorpsweide langs de Verlengde Voorstraat komen minder bomen. De nieuwe bomen komen op het pleintje bij de Relweg, in de brede groenstrook tussen Verlengde Voorstraat en ventweg en in de buurt bij de Spar. Het pleintje bij Relweg nr. 2 wordt opgeknapt met een zitbank en een levensgroot schaakspel. Met de nieuwe inrichting is rekening gehouden met de wens van omwonenden om het uitzicht op de Dorpsweide zoveel mogelijk intact te houden.

Procedure herinrichting
Reacties tijdens en na de informatiebijeenkomsten van 11 februari en 22 maart 2010 zijn - voor zover mogelijk - in het voorlopig ontwerp verwerkt. Het voorlopig ontwerp ligt vanaf eind september zes weken ter inzage op het Stadskantoor. Tijdens de inspraakperiode organiseert de gemeente een inspraakbijeenkomst. De datum voor de inspraakbijeenkomst is nog niet vastgesteld. Omwonenden worden persoonlijk hiervoor uitgenodigd. Tijdens de inspraakbijeenkomst wordt het ontwerp toegelicht en kan iedereen zijn of haar mening kenbaar maken. Daarna wordt het ontwerp definitief en kan de gemeente de herinrichting uitvoeren (2011 en 2012).

Afkoppelen Wijk aan Zee
De plannen voor de herinrichting in het Noordelijk deel van Wijk aan Zee maken onderdeel uit van het totale plan om zoveel mogelijk verharding af te koppelen. De gemeente is hiermee gestart in 2008 en de werkzaamheden verlopen voorspoedig. Momenteel is 11 hectare aan verharding (wegen en daken) afgekoppeld. Het afkoppelen van de bestrating in het Noordelijk deel betekent dat nogmaals bijna 5 hectare wordt afgekoppeld. Het streven is om in totaal 20 hectare aan wegen en daken af te koppelen. Dan zijn de maatregelen om de wateroverlast op te heffen klaar en kan ook de overstort op het strand worden verwijderd.

Beverwijk, 16 september 2010