Vrije Universiteit Amsterdam

Begeleiding bij werkhervatting voor patiënten met chronisch lage rugklachten


* Startdatum: 16-09-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Return to work management for chronic low back pain


* Spreker: L.C. Lambeek


* Promotor: prof.dr. W. van Mechelen


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Bij VU medisch centrum is een innovatieve begeleiding ontwikkeld gericht op duurzaam herstel in het werk en privé voor langdurig arbeidsongeschikten met chronisch lage rugklachten. Door deze begeleiding vond werkhervatting gemiddeld vier maanden eerder plaats, functioneerden de deelnemers beter thuis en zorgde het voor een kostenbesparing van de maatschappij. Dit blijkt uit onderzoek van epidemioloog Ludeke Lambeek.

Rugklachten zijn een algemeen probleem in de Westerse samenleving. Ze kunnen arbeidsongeschiktheid veroorzaken, met als gevolg grote kosten voor de maatschappij en veel ongemak voor de patiënt. Volgens het onderzoek van Lambeek worden in Nederland de kosten voor rugklachten geschat op ongeveer 3.5 miljard per jaar. Lambeek deed onderzoek naar een innovatieve begeleiding gericht op duurzaam herstel in werk en privé voor langdurig arbeidsongeschikten met chronisch lage rugklachten. De begeleiding vond plaats in het ziekenhuis, in een gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk en op de werkplek. De behandeling werd uitgevoerd door een team dat bestond uit een klinisch arbeidsgeneeskundige, medisch specialist, getrainde ergotherapeut en fysiotherapeut.

Om het programma te evalueren werden 134 patiënten met chronische rugklachten die de medisch specialist bezochten verdeeld over twee groepen. De ene groep kreeg de innovatieve begeleiding en de andere groep de gebruikelijke zorg van de huisarts en/of bedrijfsarts. Lambeek toont aan dat na een jaar de patiënten uit de innovatieve begeleidingsgroep gemiddeld vier maanden eerder volledig en duurzaam het werk hadden hervat en dat zij thuis ook beter functioneerden vergeleken met de groep die het programma niet had gevolgd. Zowel patiënten als hun zorgprofessionals en werkgever waren erg tevreden met de innovatieve begeleiding. Ook blijkt uit Lambeeks onderzoek dat de methode kosteneffectief is. Als dit programma op grote schaal in Nederland wordt ingevoerd dan levert dit per saldo zeer aanzienlijke besparingen op.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare


© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam