Nieuw Bach Festival voor Dordrecht

14/04/2010 11:37

Stichting Dordrecht Marketing

Eerste editie in september 2010 in historische binnenstad.

Dordrecht presenteert van 17 t/m 26 september het 'Bach Festival Dordrecht'. Gedurende 10 dagen wordt niet alleen muziek van Johann Sebastian Bach uitgevoerd, maar ook vertalingen van zijn muziek naar eigentijdse genres zoals jazz, rap en wereldmuziek. Op het programma staan meer dan 120 concerten en andere activiteiten voor jong en oud, variërend van uitvoeringen door toonaangevende ensembles en solisten van wereldfaam tot optredens in huiskamers en op straat, filmvoorstellingen, lezingen, kindermiddagen en masterclasses. Veel concerten in de historische binnenstad zijn gratis toegankelijk.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) wordt gezien als één van de grootste en invloedrijkste componisten uit de muziekgeschiedenis. Hij was componist, organist, klavecinist, violist, zanger en ook leraar en dirigent. Zijn muziek inspireert jong en oud tot op de dag van vandaag: tot luisteren, componeren, zingen, en vooral tot genieten en tot intellectuele of religieuze beleving. Het nieuwe Bach Festival Dordrecht biedt het publiek de kans om de muziek van Bach in zijn volle rijkdom te beleven. In en om Dordrecht zullen meer dan 120 concerten en andere activiteiten worden verzorgd in zalen en kerken, op straten en pleinen, in huiskamers en op andere bijzondere locaties zoals in ziekenhuizen, verzorgingshuizen en op de veerboot.

Bach Puur en Bach Anders

Het programma valt te typeren als 'vernieuwend, met respect voor de meester'. Vanzelfsprekend zal de klassieke Bach te beluisteren zijn, puur en historisch, ten gehore gebracht door ensembles en solisten van wereldklasse zoals het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir met Ton Koopman, de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven, Ensemble Schönbrunn, Gustav Leonhardt, Barthold Kuijken, Ludger Lohmann en Lisa Jacobs.

Daarnaast stelt het festival expliciet de vraag naar de betekenis van Bachs muziek voor de 21ste eeuw. Pianisten Ivo Janssen en Geoffrey Douglas Madge slaan een brug naar latere tijden en er staat muziek op het programma die men niet zo snel op een Bachfestival zou verwachten, zoals jazz, rap en wereldmuziek, en uitvoeringen op instrumenten die Bach zelf niet kende. De organisatoren willen met de programmalijnen 'Bach Puur' en 'Bach Anders' een divers publiek trekken: jong en oud, liefhebber en leek, amateur en professional, actief en toehorend.

Er is veel te doen en te beleven tijdens het festival: er is de Internationale Orgelacademie, er zijn masterclasses voor jonge professionals en amateurmusici, er is een Cantatedag voor Dordtse koren, Bach wordt gesampled, gebeeldhouwd en geschilderd, en er staan muziektheater, lezingen, films en evenementen voor kinderen op het programma. Het complete festivalprogramma wordt eind mei op www.bachfestivaldordrecht.nl gepubliceerd.

Biënnale breed gedragen

De organiserende Stichting Bach Festival Dordrecht verwacht 10.000 tot 15.000 bezoekers op dit eerste festival; de potentie van het evenement wordt veel groter geacht. De ingebruikname van het nieuwe Bach-orgel in de Grote Kerk in 2007 bood de inspiratie voor deze Dordtse biënnale, die samen met partners in de stad wordt georganiseerd. De gemeente Dordrecht ondersteunt het initiatief, evenals de Turing Foundation die hoofdbegunstiger is. Daarnaast ondersteunen het VSBfonds, het Fonds Podiumkunsten, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten, het Elise Mathilde Fonds, Samenwerkingsverband Drechtsteden, Rabobank Drechtsteden en een aantal andere begunstigers het festival. Festivalpartner de Internationale Orgelacademie Dordrecht organiseert in de Grote Kerk een orgelmasterclass voor jonge talentvolle organisten. Andere partners zijn: Muziektheater Hollands Diep, Stichting ToBe, Stichting Osso, Erfgoedcentrum DiEP, verschillende lokale verenigingen en Dordrecht Marketing.





http://www.bachfestivaldordrecht.nl