Gemiva-SVG Groep


Barokvazen sieren Bachfevstival Dordrecht

Bachvaas Bachvaas

Het Atelier in Sliedrecht levert zelfgemaakte barokvazen aan het komende Bachfestival dat van 17 tot 26 september in Dordrecht plaatsvindt. In het Atelier werken mensen met een lichamelijke handicap en/of niet-aangeboren hersenletsel. De kunstzinnige werkplaats is een onderdeel van de Gemiva-SVG Groep.

"Het is voor ons een prachtgelegenheid om deel te nemen aan maatschappelijke gebeurtenissen zoals het Bachfestival", vertelt Bert Gort, locatiehoofd van Het Atelier en Overweg (Dordrecht). "Mensen met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel kunnen bij ons terecht voor dagbesteding. Door hun handicap kunnen zij niet meer werken. In Het Atelier en Overweg zoeken we met hen naar mogelijkheden voor een zinvolle dagbesteding. Veel cliënten blijken over creatieve vaardigheden te beschikken waarvan ze zelf niet wisten dat ze die hebben. Dat biedt nieuwe perspectieven."

"Dankzij onze relatie met de gemeente Dordrecht ontstond al pratend het idee om het Atelier vazen te laten leveren voor de aankleding van drie locaties voor het Bachfestival: Het Dolhuijs, de Grote Kerk en de Augustijnenkerk. Er zijn in totaal tien vazen gemaakt. Gezien de grootte van de locaties moeten het ook grote vazen zijn. Cliënten hebben zich verdiept in de barokstijl en zijn vervolgens aan de slag gegaan."

Meerwaarde
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de vazen. "Het zijn echte barokvazen geworden. Prachtig. Het maken van de vazen geven een stukje extra spanning bij cliënten. Zij maken iets dat op prominente plekken in Dordrecht te zien zal zijn. Ik merk dat dit wat doet bij een aantal cliënten. Door hun beperkingen hebben zij door de jaren heen al veel moeten inleveren. De waardering die zij straks krijgen voor de vazen geeft een meerwaarde. De vazen zijn na afloop van het festival te koop. Bij de vazen leggen we folders van de makers, zodat de koper kan zien wie ze gemaakt heeft. De begeleiders van de keramiekactiviteiten verzorgen de bloemen en de schikking, zodat er een harmonieus geheel ontstaat."