Najaar 2010 in teken van Alexander de Grote tentoonstellingen

09/09/2010 10:54

Allard Pierson Museum

Alexanders Erfenis

Grieken in Egypte

17 september 2010 t/m 20 maart 2011

Van 17 september 2010 t/m 20 maart 2011 presenteert het Allard Pierson Museum de tentoonstelling Alexanders Erfenis - Grieken in Egypte. De tentoonstelling laat zien wat Alexander de Grote in Egypte teweeg heeft gebracht. Hij bracht elementen uit de westerse cultuur naar het oosten en omgekeerd elementen uit de oosterse cultuur naar het westen. Alexanders Erfenis gaat over deze wederzijdse invloed en (culturele) versmelting van volkeren.

Alexander de Grote (356-323 v.Chr.) is een van de grootste veroveraars uit de wereldgeschiedenis. Hoewel zijn rijk na zijn dood snel uit elkaar viel, was de wereld niet meer hetzelfde. Eeuwenoude structuren waren doorbroken. De versmelting van Griekse, Egyptische en oosterse beschavingen, het Hellenisme, zorgde voor een nieuw elan en een nieuwe impuls voor kunst, techniek en wetenschap.

De tentoonstelling

De tentoonstelling Alexanders Erfenis richt de aandacht op Egypte omdat Alexanders erfenis daar de meeste en duidelijkste sporen heeft achtergelaten. De door de Grieken gevestigde dynastie in Egypte, het Ptolemaeënrijk, bleef bestaan tot 30 v. Chr. Toen verloor de laatste farao van de dynastie, de legendarische Cleopatra, haar macht aan de Romeinen. Maar Alexanders erfenis ging daarmee niet verloren en drukte zijn stempel op het Romeinse Rijk en daarmee op Europa. De baanbrekende resultaten die in Egypte na zijn dood op vele terreinen werden bereikt, vormen een erfenis waar wij nog dagelijks van profiteren. De tentoonstelling Alexanders Erfenis laat dit zien aan de hand van originele voorwerpen uit de periode na de dood van Alexander. Het merendeel hiervan is afkomstig uit de belangrijke Grieks-Hellenistische collectie uit Egypte van het museum zelf. Aangevuld met bijzondere bruiklenen uit onder meer het Akademisches Kunstmuseum in Bonn en het Geldmuseum in Utrecht.

Drie thema's

Drie grote thema's verbinden de tentoonstelling. Het eerste thema van prins tot koning gaat over het erfdeel van Alexander de Grote zelf. Wat was zijn achtergrond. Van zijn gemengd Grieks Macedonische opvoeding, tot zijn tot de Griekse goden te herleiden stamboom en het onoverwinnelijke geachte leger dat hij van zijn vader erfde. Het tweede thema van koning tot god brengt de opkomst en ontwikkeling van Alexander de Grote tot een van de grootste veroveraars uit de wereldgeschiedenis in beeld. Van koning van het kleine Macedonië groeide hij onder andere door zijn onvoorstelbaar snelle veroveringstocht uit tot heerser van een wereldrijk en uiteindelijk tot een legende.

Bij het laatste thema Alexandrië wordt ingezoomd op de gelijknamige stad in Egypte, die het centrum van het Ptolemaeënrijk zou worden. Dit rijk werd door generaal Ptolemaeus na de dood van Alexander de Grote in Egypte gevestigd en zou tot 30 v. Chr. blijven voortbestaan. Alexandrië was een metropool van formaat met meer dan een half miljoen inwoners van talloze nationaliteiten. Hoewel de bevolkingsgroepen niet echt met elkaar versmolten, vond er wel op grote schaal wederzijdse beïnvloeding plaats. Deze is goed zichtbaar in beeldende kunst, maar ook in begraafgewoonten en op religieus gebied. Daarnaast kwamen door de ontmoeting van Griekse, Egyptische en oosterse beschavingen kunsten en wetenschap tot ongekende bloei. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van objecten die duidelijke sporen van die wederzijdse beïnvloeding laten zien. Ook wordt getoond van welke uitvindingen van toen op wetenschappelijk gebied wij nu nog profiteren. Het thema Alexandrië toont de ware erfenis van Alexander de Grote.

Tot slot wordt aandacht besteed aan de persoon Alexander de Grote. De bezoeker wordt uitgedaagd zich een mening te vormen. Was hij een held van mythische proporties of is er ook een keerzijde.

De tentoonstelling Alexanders Erfenis - Grieken in Egypte die opent op donderdag 16 september, laat het allemaal zien. Wat zijn erfenis ook is: niemand kan ontkennen dat Alexander de Grote een belangrijke factor in de wereldgeschiedenis is geweest. Hij spreekt nog steeds tot de verbeelding.

Publicatie en randprogrammering

Bij de tentoonstelling Alexanders Erfenis - Grieken in Egypte verschijnt een speciaal nummer van de Allard Pierson Mededelingen (103 - 2010, 32 pag.) Artikelen van gerenommeerde Alexander kenners geven verdieping. De publicatie is verkrijgbaar in de museumwinkel. Rondom de tentoonstelling is er een uitgebreide randprogrammering met onder andere een lezingenprogramma in het museum en een congres. Zie voor het volledige (Nederlandstalige) programma www.allardpiersonmuseum.nl

Hermitage Amsterdam

Gelijktijdig vindt in de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling De onsterfelijke Alexander de Grote - De mythe, de werkelijkheid, zijn reis, zijn erfenis plaats. Voor meer informatie: www.hermitage.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.allardpiersonmuseum.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,