Bach Festival Dordrecht start met feestelijk openingsconcert.

13/09/2010 11:22

Stichting Dordrecht Marketing

Met een concert waarin de klassieke Johann Sebastian Bach klinkt naast bewerkingen, rap en improvisatie en Bachs pure muziek gecombineerd wordt met flamencodans, opent op vrijdag 17 september het eerste Bach Festival Dordrecht. Tijdens dit 10-daags festival wordt muziek van Bach uitgevoerd én klinkt muziek die door zijn werk is geïnspireerd; van componisten en navolgers zoals Mendelssohn en Busoni tot jazz, rap, wereldmuziek en zelfs muziektheater en jongleurs. Op het programma staan meer dan 100 concerten, variërend van uitvoeringen door toonaangevende ensembles en solisten van wereldfaam tot optredens in huiskamers en op straat. Daarnaast zijn er films, lezingen, kindermiddagen, een Cantatedag, de Internationale Orgelacademie en masterclasses. Veel concerten zijn gratis toegankelijk.

Openingsconcert

De aftrap voor het Bach Festival 2010 wordt gegeven op straat in Dordrecht door de 'hip hop crew' Brandwerk. Deze MC's, rappers en graffiti-kunstenaars laten hun eigen op Bach gebaseerde beats horen buiten bij de Augustijnenkerk. In de kerk is na opening van het festival door wethouder F. van de Oever van Cultuur een feestelijk concert te beluisteren, waarin de programmalijnen Bach Puur en Bach Anders gewaagd zijn gecombineerd. Violiste Lisa Jacobs zal de meest pure Bach ten gehore brengen in haar uitvoering van de Tweede Vioolpartita in d-klein. Flamencodanseres Belén Maya, één van de groten in haar vak, danst op de befaamde Chaconne uit die Partita. Daarnaast spelen panfluitist Matthijs Koene en saxofonist Raaf Hekkema eigen versies van Bach, improviseert saxofonist Dick de Graaf op noten van de meester en vertolken Les Percussions Claviers de Lyon hun werk van Gérard Lecointe, geïnspireerd op delen uit het Wohltemperiertes Klavier (Nederlandse première). De bijzondere bijdrage van sopraan Claron McFadden die avond blijft nog een verrassing.

Bach Buiten en Bach Salons

Naast de vele binnenconcerten in zalen en kerken valt in het eerste festivalweekend ook buiten te genieten van Bach. In Dordtse straten, op pleinen en in intieme hofjes kan men luisteren naar o.a. Franse slagwerkers op vibrafoons en marimba's, het koperensemble HoornkrACHT, het saxofoonkwartet Melisma, het accordeon-duo Toeac, het blokfluitkwartet Red Rose Four en vele andere jonge, veelbelovende musici. Bach wordt ook gedanst op straat door studenten van het Da Vinci College in een choreografie van Gerrit Oldenburg. Het tweede weekend van het festival staat in het teken van de Bach Salons; miniconcerten in huiskamers, salons en galeries van Dordtenaren. Met trots presenteert het festival daar onder meer twee concourswinnaars: klaveciniste Maria Uspenskaya (1ste prijs Bach-concours Leipzig 2010) en fortepianiste Petra Somlai (1ste prijs Festival Musica Antiqua Brugge 2010).

Muzikale hoogtepunten

Het festivalprogramma biedt vele muzikale hoogtepunten waaronder het concert van Gesualdo Consort Amsterdam o.l.v. Harry van der Kamp en organist Peter van Dijk, waarin een selectie uit hun veelgeroemde integrale vocale werk van Sweelinck zal klinken. Bijzonder wordt ook het concert dat Mieneke van der Velden geeft met haar eigen bewerkingen van cellosuites van Bach op een originele Franse viola da gamba. Met Compagnie Chant de Balles heeft Dordrecht nóg een primeur in huis. Zelden is er een mooiere en poëtischer match gemaakt van Bachs intieme luitmuziek en het theater dan door dit tweekoppige Franse gezelschap bestaande uit jongleur Vincent de Lavenère en luitist Eric Bellocq. De magistrale Goldberg-Variationen worden gespeeld door Kenneth Weiss op klavecimbel. Naast deze optredens heeft het Bach Festival met de ruim 100 publieksactiviteiten nog vele andere verrassingen in petto; de gevarieerde programmering biedt jong en oud, liefhebber en leek, amateur en professional, de kans om tien dagen lang te genieten van Bach in zijn volle rijkdom.

Voor kaarten en informatie: www.bachfestivaldordrecht.nl





http://www.bachfestivaldordrecht.nl