Gemeente Lelystad

Kunstenaar Gormley onthult Exposure

Maandag 13 september 2010
Landschapskunstwerk Exposure met op de achtergrond de Houtribsluizen

De sculptuur `Exposure' van de Britse kunstenaar Antony Gormley wordt vrijdag 17 september onthuld. De onthulling wordt verricht door de kunstenaar zelf, gedeputeerde René van Diessen van de provincie Flevoland en wethouder Jop Fackeldey van de gemeente Lelystad.

Lange voorbereiding

Na negen jaar planning en ontwikkeling kondigen de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad met trots de succesvolle voltooiing aan van het zesde landschapskunstwerk in Flevoland: Exposure van de Britse kunstenaar Antony Gormley. Het is een permanent kunstwerk dat zich op één kilometer van de kust van Lelystad bevindt, op de strekdam van de dijk die Noord-Holland en Flevoland met elkaar verbindt. De sculptuur is ruim 25 meter hoog en weegt 60 ton en is daarmee het grootste en meest ingewikkelde werk van de kunstenaar.

Grootschalige installaties

In zijn bijna 40-jarige carrière heeft Antony Gormley sculpturen gemaakt, die de relatie van het menselijk lichaam met de ruimte als geheel onderzoeken. Vooral in grootschalige installaties als Another Place en Inside Australia, en meer impliciet in werken als Clearing en Blind Light, waarbij het werk een omlijsting wordt waardoor de toeschouwer het bekeken object wordt. Gormley won in 1994 de Turner Prize en in 1999 de South Bank Prize for Visual Art. Hij is in 1997 benoemd tot Officer of the British Empire (OBE) en sinds 2003 lid van de Royal Academy in Londen.

Over Exposure

Gormley heeft het landschap onderdeel gemaakt van zijn werk, door het kunstwerk driedimensionaal in de ruimte te plaatsen. Je kunt er als het ware doorheen kijken. Zo worden het Flevolandse landschap en het water één met het stalen kunstwerk. De kunstenaar heeft bij het ontwerp van Exposure een nieuwe techniek toegepast, waardoor je de veranderende licht- en weersomstandigheden kunt zien, die tot een intieme relatie met het totale landschap kan leiden.

Vijfduizend onderdelen

Exposure is in meer dan één opzicht een collectieve expressie: het is een lichaam dat bestaat uit 5.000 onderdelen, elk met een unieke positie en lengte. De structuur bestaat uit een willekeurige matrix zonder gedefinieerd belastingsverloop en zonder rechthoekige, bouwkundige logica. De onderdelen in verschillende hoeklijnen zijn via 547 knooppunten met 14.000 bouten met elkaar verbonden. De complexiteit heeft zich in de loop van het 3,5 jaar durende project ontwikkeld via fysieke en digitale modellen, die de kunstenaar heeft gemaakt in samenwerking met de onderzoekscentra voor digitaal ontwerp van de universiteit van Cambridge, van University College London en het Nederlandse ingenieursbedrijf Royal Haskoning. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de productie van het kunstwerk in Schotland door pyloonfabrikant Had-Fab. De productie en installatie van de sculptuur heeft 18 maanden geduurd.

Rijk geïllustreerd boek

Ter gelegenheid van de onthulling van Exposure verschijnt bij de gemeente Lelystad een rijk geïllustreerd, gebonden boek (80 p. NL/Engels) met bijdragen van Antony Gormley, Christophe Van Gerrewey en Karel Ankerman.

Onthulling bijwonen

Belangstellenden zijn welkom om de onthulling van Exposure bij te wonen, maar kunnen alleen per fiets of lopend naar de strekdam komen. Op en bij de strekdam is geen gelegenheid uw auto te parkeren. U kunt uw auto op het parkeerterrein van Batavia Stad parkeren en dan lopend naar de strekdam komen. Per fiets is de strekdam wel bereikbaar.

De onthulling vindt plaats van 14.30 tot 15.30 uur op de strekdam bij de Houtribsluizen. De onthulling is weersafhankelijk. Bij té slecht weer wordt de onthulling op de strekdam afgelast. Op de informatiepagina's over Exposure op deze gemeentelijke website wordt vermeld of de onthulling doorgaat. De strekdam is op de dag van de onthulling (17 september 2010) afgesloten voor gemotoriseerd vervoer en campers.

Het landschapskunstwerk is mede mogelijk gemaakt door provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Bouwfonds Cultuurfonds, Rijkswaterstaat IJsselmeergebied en Galerie Xavier Hufkens te Brussel. Ja