Vrije Universiteit Amsterdam

Antibioticagebruik en resistente bacteriën in het ziekenhuis


* Startdatum: 17-09-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Improving antimicrobial use and control of resistant micro-organisms in the hospital


* Spreker: L.E. Willemsen


* Promotor: prof.dr. J.A.J.W. Kluytmans prof.dr. P.H.M. Savelkoul


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Antibiotica worden vaak onnodig en onjuist voorgeschreven. Dat geldt vooral voor de antibioticagroep fluoroquinolonen. Ina Willemsen toont in haar promotieonderzoek aan dat minder gebruik ervan de stijgende trend van resistentie tegen dit antibioticum remt.

De resistentie tegen antibiotica neemt wereldwijd toe, vooral door onzorgvuldig gebruik van deze middelen. Steeds vaker moeten duurdere medicijnen worden voorgeschreven en soms zijn er helemaal geen werkzame middelen meer beschikbaar. Het is daarom belangrijk inzicht te krijgen in de kwaliteit van antibioticagebruik en in de epidemiologie van resistente bacteriën.

In Nederlandse ziekenhuizen wordt op een gemiddelde dag ruim 30% van de patiënten behandeld met antibiotica. Dit is veel minder dan in de meeste andere Europese landen. Toch blijkt dat ook in Nederland antimicrobiële therapie vaak onterecht wordt voorgeschreven. Voornamelijk antibiotica uit de groep fluoroquinolonen worden frequent onnodig en onjuist voorgeschreven.

Willemsen voerde verbeteringen door en deze lieten een vermindering van het gebruik van fluoroquinolonen zien die gepaard ging met een remming van de stijgende trend van resistentie tegen dit antibioticum.

De incidentie (het aantal nieuwe gevallen per tijdseenheid, per aantal van de bevolking) van resistente bacteriën varieert sterk tussen de Nederlandse ziekenhuizen. Verspreiding van de resistente bacteriën in het ziekenhuis is onder controle door het gevoerde infectiepreventiebeleid. De meeste patiënten zijn gekoloniseerd of geïnfecteerd met andere bacteriën dan afdelingsgenoten. Resistente bacteriën komen frequenter voor als de complexiteit van zorg toeneemt. Zeer waarschijnlijk is de flora van de patiënt zelf de belangrijkste bron. Hoe de patiënt aan deze bacteriën komt is nog niet helemaal duidelijk. Daarom is in de toekomst meer onderzoek nodig naar bronnen van resistentie buiten het ziekenhuis, nieuwe resistentiemechanismen, de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Alleen dan kunnen ook in de toekomst patiënten met ernstige infecties effectief worden behandeld.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam