UMC Groningen

UMCG organiseert symposium TranSport

Gezond ouder worden met transplantatie

14 september 2010 Bewegen en sporten is voor iedereen belangrijk. Dat geldt ook voor mensen die wachten op een transplantatie of zijn getransplanteerd. Maar wat is goed bewegen voor deze groep patiënten? Waar liggen de grenzen en welke mogelijkheden zijn er om na een transplantatie actief te sporten? Er bestaat nog weinig onderzoek op dit terrein. Met het symposium TranSport wil het UMCG de eerste inzichten delen en een aanzet geven voor verder onderzoek. Het symposium vindt plaats op 17 september vanaf 14.00 uur.

Het onderwerp transplantatie en bewegen wordt door verschillende sprekers belicht, zowel vanuit een wetenschappelijk perspectief als vanuit patiëntenperspectief. Zo vertelt atleet/topsporter en longgetransplanteerde Andre Lassooij over het bereiken van een optimale conditie en deelt huisarts Nanno Groeneveld zijn ervaringen als medicus èn als patiënt.

Andere sprekers zijn: nefroloog en dagvoorzitter dr. Willem van Son over het effect van immuunsuppressieve therapie op het sporten, sportarts Hans Zwerver over overbelastingletsel, neuroendocrinoloog prof. dr. Anton Scheurink over sport, persoonlijkheid en het metabole syndroom, fysiotherapeut en onderzoeker Karin Valkenet over preconditionering van niertransplantatiekandidaten en fysiotherapeut Gerda Reinsma over behandeling van de patiënt.

Sportevenement

Met het symposium wordt de âaftrapâ gegeven voor het sportevenement âIn beweging voor donatie en transplantatie, dat zaterdag 18 september in Groningen plaatsvindt. Zowel mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan of op de wachtlijst staan als niet-getransplanteerden nemen die dag deel aan diverse sportactiviteiten op verschillende locaties in Groningen. Het UMCG, Stichting Sport en Transplantatie en de Hanzehogeschool Groningen organiseren het evenement in samenwerking met de gemeente Groningen, Roeivereniging De Hunze, Stichting World Runners, Nevobo en Pitch & Putt.

Contactinformatie: Voor meer informatie of bijwonen van het symposium kunt u contact opnemen met persvoorlichting van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00.