Rijksvoorlichtingsdienst

Defensie ondersteunt herdenkingen Market Garden

De jaarlijkse herdenking van operatie Market Garden vindt ook dit jaar weer plaats van 17 tot en met 20 september op verschillende locaties in de omgeving van de historische landingsplaatsen en langs de opmarsroute via Nijmegen naar Arnhem. Vertegenwoordigers van Defensie zijn aanwezig bij en ondersteunen een deel van de herdenkingsdiensten en kransleggingen. Ook dit jaar landen rode baretten op Ginkelse heide. Parachutisten van de Nederlandse 11 Luchtmobiele Brigade en van het Britse 4 Parabrigade herhalen zaterdag 18 september de historische sprong boven de Ginkelse Heide bij Ede.

Meerdere onderdelen van Defensie zijn betrokken of nemen deel aan de herdenkingsactiviteiten. De Koninklijke Marechaussee assisteert de lokale politiediensten, de Koninklijke Luchtmacht ondersteunt de ingezette internationale luchtvloot voor de luchtlandingsoperatie en diverse eenheden van de Koninklijke Landmacht springen mee, dragen zorg voor de erewachten bij de herdenkingen of dragen zorg voor de vereiste infrastructurele aanpassingen aan de (militaire) terreinen waar de activiteiten plaatsvinden.

De Defensie deelname aan de herdenkingsactiviteiten start 17 september met de kranslegging op het Airborneplein ´Berenkuil´ in Arnhem bij de John Frostbrug. Het meest markante herdenkingsmoment is de herhaling van de historische luchtlandingen door de hedendaagse rode baretten op de Ginkelse Heide. De parachutisten vertrekken zaterdag 18 september vanaf vliegbasis Eindhoven om omstreeks om 10.00 uur af te springen boven de heide. Later die dag staan delegaties van defensie stil bij de gevallen bevrijders van Nederland het Polen-Monument in Driel. Op 19 september leggen de Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee, Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen en de Britse ambassadeur, de heer Paul Arkwright een krans bij het Airborne monument op de begraafplaats te Oosterbeek.

Vliegbasis Eindhoven stelt het platform beschikbaar voor de deelnemers aan de vliegdemonstraties. De eerste toestellen arriveren op 16 september. Alle toestellen vertrekken maandag 21 september weer naar hun thuisbasis.

Voor meer informatie over vliegbewegingen, zie www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of Teletekst pagina 766. Voor nadere vragen over vliegbewegingen en eventuele klachten kan worden gebeld met Staf Voorlichting van vliegbasis Eindhoven, telefoonnummer 040-2896133 of 040-289 6144. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of via het gratis nummer 0800-0226033.