NCRV

Altijd Wat

Srebrenica: zoektocht naar familie gaat door

Vrijdag 17 september 2010

20.55 uur, Nederland 2

Vrijdag schuift Peter-Paul Verbeek in het NCRV-programma Altijd Wat als opiniemaker aan bij presentator Ghislaine Plag. Verbeek is hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek en geeft zijn visie op de volgende onderwerpen:

Een reportage over de zoektocht van twee âSrebrenica-nabestaandenâ naar familieleden. Zij vertellen hoe ze omgaan met het verlies van hun naaste familie, maar ook over de strijd om erkenning. Vijftien jaar na het drama in Srebrenica klaagden nabestaanden de leiding van de Nederlanders aan. Justitie is inmiddels een onderzoek gestart naar deze zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis.

De vaste rubriek âFeit of Fictieâ neemt deze keer de toename van ADHD bij kinderen onder loep. In de afgelopen tien jaar is het medicijngebruik onder kinderen met ADHD verviervoudigd. Altijd Wat zoekt uit hoe dit komt: betekent de toename van het medicijngebruik ook een toename van het aantal drukke kinderen?

De âAltijd Wat Wijzerâ geeft op een toegankelijke manier inzicht in complexe, feitelijke en soms statistische verhalen. Deze keer met een vooruitblik op Prinsjesdag - een dag met een hoop tierelantijnen, terwijl het natuurlijk gaat om de troonrede en de begroting van Nederland. Hoeveel kosten de Oranjes eigenlijk?

Verder: een interview met neuroloog Philip Scheltens, die een remedie zoekt tegen Alzheimer, de ziekte die in het huidige tempo zal uitgroeien tot doodsoorzaak nummer een in Nederland. En in de rubriek âZing, Vecht, Huilâ: kunstenaar Marc Mulders over het werkwoord âbiddenâ; hij gebruikt religie in zijn kunst.

Altijd Wat is er ook op internet: altijdwat.nl.