Unicef


Kleine Prinsjesdag: meer aandacht meest kwetsbare kinderen nodig

Kinderkoningin leest speciale troonrede over de situatie van kinderen in Nederland. Voor minderjarige vreemdelingen hebben het moeilijk.

17 september 2010, Den Haag

De afgelopen jaren is in Nederland vooruitgang geboekt op verschillende beleidsterreinen die kinderen aangaan. Toch is meer aandacht nodig voor de meest kwetsbare kinderen in Nederland. In het bijzonder staat de positie van minderjarige vreemdelingen onder druk. Hun situatie is het afgelopen jaar op alle fronten verslechterd. Dit blijkt uit het vandaag gepresenteerde Jaarbericht Kinderrechten 2010, een rapport van UNICEF en Defence for Children-ECPAT.

Het Jaarbericht Kinderrechten 2010 laat zien hoe het ervoor staat met kinderr Jaarbericht160 echten in Nederland. Het onderscheidt vijf terreinen waarbij de bepalingen uit het VN-Kinderrechtenverdrag het uitgangspunt vormen: jeugdzorg, uitbuiting van kinderen, jeugdstrafrecht, vreemdelingenbeleid en kindermishandeling. Op alle terreinen, behalve het vreemdelingenrecht, blijkt de positie van kinderen op onderdelen te zijn verbeterd. Zo zijn bijvoorbeeld de wachtlijsten in de jeugdzorg afgenomen, komt er een Kinderombudsman en hebben kinderen tijdens een politieverhoor het recht gekregen op een advocaat of vertrouwenspersoon. Het rapport stelt dat de aanwezigheid van een Minister voor Jeugd en Gezin een belangrijke bijdrage aan de verbeteringen heeft geleverd.

Kwetsbare kinderen

UNICEF en Defence for Children-ECPAT maken zich - ondanks de vooruitgang - grote zorgen om bepaalde groepen kwetsbare kinderen in Nederland. Zij hebben nog altijd minder kansen. Zo laat het Jaarbericht Kinderrechten zien dat er te veel kinderen in voorlopige hechtenis zitten. Bovendien is er geen Nationaal Actieplan tegen (seksuele) uitbuiting van kinderen en kinderpornografie, én er zijn te weinig gespecialiseerde opvangplekken voor minderjarige slachtoffers van uitbuiting. Het gaat hier dan vooral om de opvang en behandeling van slachtoffers van pooierboys.

Vreemdelingenkinderen slechtste af

Het meest opvallend is het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen dat in bewaring werd gesteld. In 2009 werden 300 vreemdelingenkinderen van hun vrijheid beroofd in een justitiële jeugdinrichting. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor, toen nog 160 kinderen in bewaring werden gesteld, terwijl het Ministerie van Justitie heeft aangegeven naar alternatieven te willen zoeken.

Ook het aantal afwijzingen rond gezinshereniging steeg drastisch. Werd in 2008 een verzoek van een ouder en kind om bij elkaar te mogen wonen nog 2.830 keer afgewezen, in 2009 steeg dit aantal met 41,5 procent naar 4.010 keer. Het aantal minderjarigen dat langer dan vijf jaar in Nederland verblijft, maar nog steeds geen verblijfsvergunning heeft, steeg van 450 naar 700 kinderen. Daarmee scoort het vreemdelingenbeleid voor kinderen in Nederland op alle indicatoren slechter dan voorheen. Nederland heeft nog een lange weg te gaan om het vreemdelingenbeleid in lijn te brengen met het VN-kinderrechtenverdrag.

Aandacht voortzetten

Bij de presentatie van het Jaarbericht Kinderrechten 2010 roepen UNICEF en Defence for Children-ECPAT de huidige én toekomstige Nederlandse regering op zich te blijven inzetten voor de rechten van kinderen. Zodat de situatie van álle kinderen, en in het bijzonder die van de meest kwetsbare, wordt verbeterd. Het werk dat is ingezet door de huidige Minister voor Jeugd en Gezin moet volgens de organisaties worden voortgezet.

Kleine Prinsjesdag

Het Jaarbericht Kinderrechten 2010 werd vanmorgen op Kleine Prinsjesdag gepresenteerd. Het is het derde Jaarbericht. In de Ridderzaal gaven een speciaal benoemde Kinderkoningin en een Jongeling van Financiën acte de présence en werd het rapport - in aanwezigheid van kinderen, Tweede Kamerleden en demissionair minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin - aangeboden aan Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer.