Gemeente Lelystad

Normale drukte in luchtruim Lelystad: 5.237 vluchten in augustus

Donderdag 16 september 2010

Het vliegtuigsignaleringssysteem van de gemeente Lelystad heeft in de maand augustus 2010 een aantal van 5.237 vluchten boven het stedelijk gebied van Lelystad geregistreerd en vastgelegd. Dit aantal is een normale drukte in het luchtruim van Lelystad in deze tijd van het jaar.

Vluchten

In augustus 2010 zijn acht laag overkomende vliegtuigen gesignaleerd. In zeven gevallen ging het echter om klein vliegverkeer afkomstig van of landend op Lelystad Airport; 1 vlucht betrof een vliegtuig van de Nederlandse kustwacht. Vliegverkeer op Schiphol heeft zich aan de geldende vlieghoogtes gehouden.

Volgen Schipholverkeer

De gemeente Lelystad heeft het signaleringssysteem ingericht, om vooral het Schipholverkeer over de stad te volgen en vast te leggen. De gemeente gebruikt deze gegevens in overleggen met onder andere het ministerie van Verkeer en Waterstaat, Luchtverkeersleiding Nederland, Inspectie Verkeer en Waterstaat over de ontwikkeling van Lelystad Airport en het vaststellen van nieuwe vliegroutes. Insteek van het gemeentebestuur is dat er geen vliegroutes meer boven de stad plaatsvinden, noch van/naar Schiphol, noch van/naar een uitgebreid Lelystad Airport.

Rapportages

De rapportages van het vliegtuigsignaleringssysteem worden gepubliceerd op de gemeentelijke website. U kunt daar ook het actuele vliegverkeer boven Lelystad volgen.

Storing opgelost

Tussen half augustus en begin september 2010 heeft het vliegtuigsignaleringssysteem niet gefunctioneerd. De vluchtgegevens waren niet zichtbaar op de website. Het systeem heeft de data echter wel vastgelegd. De storing is inmiddels verholpen. Ja