Gemeente Vlieland

nieuw patrouillevaartuig van Rijkswaterstaat te water

Op maandag 13 september is het nieuwe patrouillevaartuig van Rijkswaterstaat gedoopt. Het nieuwe vaartuig met de naam RWS76 is door gedeputeerde Tineke Schokker van de provincie Fryslân gedoopt en te water gelaten op het steunpunt van Rijkswaterstaat in Harlingen. Het vaartuig is gebouwd door scheepswerf De Haas uit Maassluis. De RWS76 wordt ingezet op de Waddenzee.

geel op het water
Door de invoering van de binnenvaartwet neemt Rijkswaterstaat (RWS) veel handhavingstaken over van de politie. Vaarbewijzen die niet in orde zijn, niet goed bijgehouden vaartijden of hinderlijk vaargedrag zijn hiervan een aantal voorbeelden. Daarnaast blijft RWS, als de beheerder van de vaarweg, aanwezig als gastheer: meer "Geel" op het water. Om die redenen laat Rijkswaterstaat nu tien nieuwe kleinere, snellere en wendbare patrouillevaartuigen bouwen. Zij zijn de oren en ogen van Rijkswaterstaat op het water, contoleren onder andere de vergunningverlening en begeleiden bij calamiteiten het scheepvaartverkeer.

duurzaamheid
Het patrouillevaartuig is voorzien van de nieuwste technologieën op technisch gebied. De voortstuwingsschroeven zijn van kunststof gemaakt in plaats van de conventionele bronzen schroeven. Verder heeft het vaartuig een asloze boegschroef waardoor er geen smeerolie meer nodig is, hierdoor is er geen kans meer op olieverontreiniging in het water. Bovendien zijn de motoren zo zuinig en milieuvriendelijk mogelijk.

technische gegevens
Lengte vaartuig 23,95 m, breedte 5,83 m, diepgang 1,32 m, patrouillesnelheid 28 km/uur en topsnelheid 45 km/uur.