Gemeente Hilversum

De Weesfiets verkleint stap naar regulier werk

publicatiedatum: vrijdag 17 september 2010

Wethouder opende uniek dagbestedingsproject Stichting PakAan Gooi en Vechtstreek

Het fietsenproject van de Stichting PakAan G&V is met ingang van 16 september 2010 uitgebreid met fietsenwinkel `De Weesfiets'. Een voor Nederlandse begrippen uniek project, omdat het onder verantwoordelijkheid van dak- en thuislozen wordt `gerund'. Wethouder Eric van der Want verrichtte op locatie (Stroeslaan 19) de opening. In aanwezigheid van Willem Jan van der Burg, namens de Volvo Buitenweg Groep BV, heeft de wethouder een Ebretti elektrische scooter overhandigd aan de heer Claus, coördinator van de Stichting PakAan G&V.

Dagbestedingsproject
Het fietsenproject is één van de dagbestedingsprojecten, waarmee de Stichting PakAan Gooi en Vechtstreek (voormalig) dak- en thuislozen actief wil inzetten voor de samenleving. Die inzet betreft in beginsel alle werkzaamheden die een fietsenwinkel `eigen' zijn: van de in- en verkoop van fietsen en de reparatie ervan tot en met de boekhouding. Een beter dag- en nachtritme, meer zelfvertrouwen en meer vertrouwen in de maatschappij zijn belangrijke nevendoelen. De (voormalig) dak- en thuislozen die aan het project meedoen zijn al langer actief bij PakAan en hebben bewezen dat ze stabiel zijn en hun toekomst serieus nemen. Volgens de gemeente Hilversum past het fietsenproject prima binnen het duurzaamheidbeleid, waarin het stimuleren van fietsverkeer een belangrijke doelstelling is.

Behalve het fietsenproject kent PakAan onder meer een veeg/tuinproject en een houtproject. De stichting is ook een erkend leer- werkbedrijf.

Ebretti scooter
Eind vorig jaar ontving directeur Willem Jan van der Burg van de Volvo Buitenweg Groep BV uit handen van voormalig wethouder Karin Walters het certificaat Erkend Duurzaam. Ter gelegenheid daarvan èn vanwege het vijftigjarig bestaan van Buitenweg stelde hij vijf Ebretti scooters ter beschikking aan een instantie, vereniging of initiatief die op een `groene' manier iets voor de samenleving doet. Wethouder Eric van der Want heeft de stichting PakAan daarvoor genomineerd, als gevolg waarvan fietsenwinkel `De Weesfiets' nu dus één van de Ebretti elektrische scooters ontvangt.