Provincie Utrecht

Kort nieuws uit de commissie BEM

Kort nieuws uit de vergadering van de statencommissie Bestuur, Europa en Middelen van maandag 13 september 2010.

Startnotitie Overdrachtsdocument
In de herziene notitie die voorlag, vond de commissie de punten terug die zij voor de zomer had aangedragen om in het overdrachtsdocument op te nemen. Expliciet werd gevraagd om een actueel overzicht rond de reserves, de middelen die juridisch niet verplicht zijn en een aantal bezuinigingsscenario's op te nemen.

Rapport Randstedelijke Rekenkamer "Reserves juist bestemd?" De commissie was teleurgesteld over het rapport van de Randstedelijke Rekenkamer. Hoewel de leesbaarheid goed was, miste de commissie dat belangrijke ontwikkelingen in 2009 niet zijn meegenomen in het rapport. Daarnaast legde het rapport sterk de nadruk op rechtmatigheid, terwijl de politiek belangrijke vragen rond reserves (zoals nut en noodzaak om, in vergelijking tot andere provincies, veel middelen in bestemmingsreserves vast te leggen) niet aan de orde kwamen. De toegevoegde waarde van het rapport is hierdoor verminderd, concludeerde de commissie.

Stand van zaken huisvesting
De commissie was tevreden over deze heldere rapportage en hoopt dat dit in de toekomst wordt gecontinueerd. Gevraagd werd of nagegaan was of het inbouwpakket nog scherper kan worden aanbesteed (de second opinion). Ook was men verheugd over het bericht dat er kennelijk voldoende gegadigden zijn voor het huidige perceel. Afgesproken werd om de werkgroep politieke ruimten te betrekken bij de uiteindelijke keuzes rond de audio-visuele middelen. Overigens zitten de kosten hiervoor, evenals de kosten voor het meubilair van de Statenzaal, niet in de begroting en zullen aanvullende middelen beschikbaar moeten worden gesteld. Gedeputeerde Binnekamp gaf aan dat er weinig besparingen op het inbouwpakket mogelijk bleken te zijn. Als, na het nu startende aanbestedingsproces, een aannemer is geselecteerd, zal een volledig financieel overzicht worden gemaakt.

Keuzenotitie herinrichting Paushuize
In augustus bezochten een groot aantal statenleden de restauratiewerkzaamheden in Paushuize, waarbij historische kunstwerken en archeologische vondsten gedaan waren. Een deel van deze vondsten kwam onverwacht en in de keuzenotitie wordt van de commissie een uitspraak gevraagd over de wijze waarop de restauratie een vervolg moet krijgen. In meerderheid is de commissie voorstander van het behoud van waardevolle elementen, echter met een aantal voorbehouden. Allereerst dient duidelijk te zijn volgens welk totaalconcept en met welk doel de restauratie wordt aangepakt. Wat is wel of niet waardevol, wat wil je behouden? Ook werd gevraagd of er mogelijkheden zijn voor ruimere openstelling voor het publiek. Met betrekking tot de extra kosten die gemoeid zijn met de restauratie en de benodigde dekking kan gekeken worden naar fondsen die daarvoor mogelijk gebruikt kunnen worden. Enkele statenleden zetten vraagtekens bij het gegeven dat de waardevolle vondsten onverwacht kwamen, gelet op bestaande documentatie over Paushuize uit het verleden. De vervolgstap is een uitgewerkt voorstel dat namens GS opnieuw voorgelegd wordt aan BEM en daarna aan Provinciale Staten.