Provincie Utrecht

Kort nieuws uit de statencommissie RGW

De commissie Ruimte, Groen en Water vergaderde maandag 13 september 2010 volgens de nieuwe vergadermethode. De commissie besloot het voorstel over overstromingsrisico's door te sturen naar de statenvergadering en had daardoor meer tijd om de midtermreview van de Agenda Vitaal Platteland te bespreken.

Kort nieuws uit de statencommissie RGW
De AVP is het grote zes jaren programma, mede met het Rijk, om in het landelijk gebied, projecten tot stand te brengen. Gedeputeerde Krol gaf aan dat een open beleidsdiscussie door Rijksbezuinigingen helaas niet meer mogelijk is. Alle fracties realiseerden zich dat er opnieuw nagedacht moet worden over prioriteiten, met name bij de grondaankoop. Voor sommige aankopen, zoals voor de EHS en nieuwe natuur, is bijna geen geld meer. De centrale discussie in de staten zal dan ook gaan over de verschillende aankoopbudgetten en of daar mee geschoven moet worden. Gedeputeerde Staten komen met een nader voorstel hierover. Ook zal de commissie snel opnieuw praten als het nieuwe regeerakkoord er ligt. De commissie was over het algemeen wel positief over de Utrechtse aanpak om de gebiedscommissies eigen initiatief te laten nemen.

Rijnsbruggerwegtracé
De commissie werd in de gelegenheid gesteld te reageren op de stand van zaken bij het inpassingsplan van het Rijnsbruggerwegstracé (aansluiting van Houten op de A12). Een aantal fracties gaf aan wat voor hun belangrijke punten zijn in dit proces zoals, draagvlak bij de gemeente Bunnik, goede fietsvoorzieningen en een integrale afweging met andere verkeersvraagstukken in het gebied. Gedeputeerde Krol gaf aan dat voor de kerst de oude planMER (Milieu Effect Rapportage) geactualiseerd moet worden. In het kader daarvan worden eerder afgewezen alternatieven nog één keer bekeken. De commissie hoopt dat deze exercitie niet tot onnodige vertraging leidt.