Politie Utrecht

Persbericht Eemland noord, 11.10 uur

Utrecht, 17-09-2010

Poging wisseltruc

SOEST Alerte medewerkers van twee winkels op de Zuid-Promenade voorkwamen dat zij donderdagmiddag 16 september het slachtoffer werden van een wisseltruc.

Rond 13.15 uur meldde zich een vrouw bij de eerste winkel met het verzoek om biljetten van 20 en 5 euro te mogen wisselen voor een biljet van 50 euro. Het personeelslid van de winkel vertrouwde het niet en ging niet op het verzoek in. De vrouw meldde zich daarna bij de tweede winkel waar het haar wel lukte om te wisselen. Na de wisselactie gaf de verdachte aan dat zij slechts 10 euro had teruggehad en geen 50-eurobiljet. Hier trapte de winkelmedewerkster echter niet in waarna de vrouw vertrok.

Zij stapte vervolgens in een grijze personenauto, merk Mercedes, met een Frans kenteken die bestuurd werd door een man. De bestuurder had daarna kennelijk zoveel haast om weg te komen dat hij tegen een geparkeerde auto botste en wegreed in de richting van Soesterberg. De geparkeerde auto bleek geen schade te hebben. Door de politie werd een ruim onderzoek in de omgeving ingesteld maar de auto met de beide inzittenden werd niet meer aangetroffen.

Van de vrouw is het navolgende signalement bekend:


- Licht getint uiterlijk, vermoedelijk van Oost-Europese afkomst, ongeveer 45 jaar oud, 1.65 meter lang, normaal postuur en gekleed in zwarte lange jas, donkere rok en donkerbruin haar. Zij sprak in de Duitse taal tegen het winkelpersoneel.

Mogelijk ligt er een relatie met een soortgelijke wisseltruc die eerder op de dag, rond 10.35 uur, plaatsvond op de Soesterbergsestraat, ter hoogte van de Zuid-Promenade. In dit geval probeerde een man geld te wisselen bij een vrouw. Van deze man is het navolgende signalement bekend:


- Oost-Europees, circa 25 jaar oud, klein van postuur, donker haar, en gekleed in een donkere jas. De man droeg een bruine schoudertas en sprak met een accent.

De politie waarschuwt de burgers en het winkelpersoneel in de omgeving van de Zuid-Promenade en het Plein van Zuid alert te zijn op geldwisselaars. In augustus constateerde de politie al eerder dat er in die omgeving twee wisselacties hadden plaatsgevonden. In die gevallen was er wel sprake van benadeling (zie persberichtgeving Eemland noord, d.d. 2 september 2010) Mocht u worden benaderd door dergelijke geldwisselaars, dan wordt u verzocht te bellen met het alarmnummer 112.