Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

hoogheemraadschap

Hans van Os nieuwe bestuurder hoogheemraadschap

Publicatiedatum : 17 september 2010

Ons algemeen bestuur heeft Hans van Os (60) benoemd tot bestuurder belast met schoon water. Hij volgt Lydia Snuif op als portefeuillehouder waterketen.

Hans van Os De in Schoorl woonachtige socioloog heeft ruim 15 jaar bestuurservaring bij het hoogheemraadschap en diens voorgangers. Hoogheemraad Van Os wordt verantwoordelijk voor de rioolwaterzuivering van 1,1 miljoen inwoners boven het Noordzeekanaal, inclusief Texel. Betere samenwerking en afstemming met de gemeenten op het vlak van riooltaken is een van de pijlers onder zijn beleid.

De samenwerking met de gemeenten in de afvalwaterketen staat bij waterschappen in het hele land hoog in het vaandel. Het vuile water van de huishoudens gaat via het gemeentelijke rioolnet en persleidingen naar de waterzuiveringen. Al enkele jaren wordt ernaar gestreefd om het schone regenwater niet naar de zuivering te brengen maar het af te koppelen van het rioolstelsel. Dit maakt het transporteren en zuiveren van afvalwater efficiënter.

Hoogheemraad Van Os wil zich ook gaan richten op innovaties die er onder andere toe kunnen leiden dat waterzuiveringen minder energie verbruiken, minder ruimte in beslag nemen of het afvalwater nog schoner maken.

Van Os: "Het restwater van de zuiveringen verdwijnt in open water. Er zijn ontwikkelingen die het mogelijk maken het water nog een paar procenten schoner te maken. De afweging zal steeds zijn of de kosten van al die innovaties in verhouding staan tot het resultaat."

De in Amsterdam geboren Hans van Os heeft aan de Universiteit van Amsterdam zijn doctoraal sociologie behaald, met specialisatie criminologie. Hij heeft een lange carrière in de verslaafdenzorg. Hij bekleedde diverse functies verspreid over Noord-Holland in de wereld van water, natuur en milieu en is nog steeds actief op dit gebied.

Hans van Os is lid van de fractie van Water Natuurlijk. Hij volgt Lydia Snuif op, die om gezondheidsredenen van het dagelijks naar het algemeen bestuur over is gegaan.