Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

reikt prijs uit

Jeugdwaterschapsbestuurder Tom van der Weerdt reikt prijs uit

Publicatiedatum : 17 september 2010

Begin dit jaar ging Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op zoek naar een bestuurder voor het eerste nationale jeugdwaterschapsbestuur. Van de vier enthousiaste kandidaten kwam Tom van der Weerdt uit Zaandam als winnaar uit de bus. Tom is 15 jaar oud en zit in de vierde klas van het VWO op het Sint Michael College in Zaandam. Zaterdag 18 september, tijdens de Dag van de Dijk, komt hij voor het eerst in actie als jeugdwaterschapsbestuurder van het hoogheemraadschap.

Tom van der Weerdt Tom wil graag meedoen met het jeugd-waterschapsbestuur: "Ik heb water altijd al interessant gevonden, en ik wil er later ook mee gaan werken als waterbouwkundige ingenieur. Ik vind het leuk en interessant om lastige problemen op te lossen en die komt een bestuurder zeker tegen".

Prijsuitreiking

Jeugdwaterschapsbestuurder Tom reikt zaterdag om 13.00 uur samen met hoogheemraad Kees Stam een prijs uit aan één van de winnaars van de National Geographic fotowedstrijd gericht op water. De prijsuitreiking vindt plaats bij bezoekers-centrum De Dijk te Kijk, Strandweg 4 in Petten.

Jeugdwaterschapsbestuur

Tom en de andere jeugdwaterschaps-bestuurders van Nederland kwamen eind juni voor het eerst bij elkaar om kennis te maken met elkaar. Daarnaast kregen ze hun eerste opdracht: het schrijven van een manifest waarin zij aangeven hoe de waterschappen jongeren het beste kunnen bereiken met hun boodschap. Het jeugdwaterschapsbestuur overhandigt dit manifest op 1 november officieel aan de Unie van Waterschappen, tijdens de jaarlijkse waterschapsdag.

Het jeugdwaterschapsbestuur is een initiatief van de gezamenlijke waterschappen om jongeren in Nederland te betrekken bij waterbeheer in eigen land. Want hoewel Nederland wereldwijd bekend staat als waterkennisland, is de kennis over dit onderwerp onder middelbare scholieren zeer beperkt. De waterschappen vinden dat jammer. Niet alleen hebben de beslissingen die zij nemen op het gebied van waterbeheer directe gevolgen voor de jongeren van nu, ook liggen er in de nabije toekomst grote uitdagingen klaar voor een nieuwe generatie waterdeskundigen. In Nederland en in de rest van de wereld.