Aedes

Corporaties zetten minder huurders uit huis

17 september 2010
Woningcorporaties hebben vorig jaar minder mensen uit hun huis gezet vanwege een huurachterstand dan een jaar eerder. In 2009 werden hierom 5022 huurders uit hun woning gezet. Dat is 14 procent minder dan in 2008, toen er nog 5865 mensen werden uitgezet omdat zij hun huur niet betaalden. Dit blijkt uit de nog niet gepubliceerde jaarlijkse Bedrijfstakinformatie van Aedes vereniging van woningcorporaties.

De dalende trend is opvallend omdat door de economische crisis beduidend meer mensen in de financiële problemen zijn geraakt. Uit cijfers van de vereniging van schuldhulpverleners NVVK blijkt dat in 2009 het aantal mensen dat aanklopte bij een instantie voor schuldhulpverlening met 20 procent toenam tot 53.250 mensen.

"Een alert incassobeleid, waardoor corporaties snel betalingsproblemen op het spoor komen, is de belangrijkste reden voor de dalende cijfers", zegt Aedes-woordvoerder Eric Bosman. "Door problemen snel te signaleren kunnen huurders en corporaties betalingsregelingen afspreken, zodat schulden niet onnodig oplopen en mensen niet uit huis worden gezet."

Ook het succes van de zogeheten `Achter de voordeur aanpak' van woningcorporaties draagt bij aan het terugdringen van het aantal huisuitzettingen. Deze aanpak kenmerkt zich door een netwerk van in de wijk actieve instanties dat actief op bewoners afgaat om waar nodig de helpende hand te bieden op het gebied van inkomen, werk en onderwijs. Ook bieden sommige corporaties budgettrainingen aan of stellen een maatschappelijk werker aan die de oorzaken van problematische schulden in kaart brengt. Corporaties proberen zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen op straat worden gezet vanwege een huurachterstand.
---

-----------------------------------