Gemeente Heeze-Leende


Jumelage tussen gemeente Gurghiu en gemeente Heeze-Leende

De Roemeense Gemeente Gurghiu heeft ons verzocht een jumelage aan te gaan. Een jumelage is een verband tussen twee gemeenten, meestal in verschillende landen, die vriendschappelijke contacten onderhouden.

Het idee is geïnitieerd door een inwoner van onze gemeente, de heer Theo Werkboven. Theo is een oud onderwijzer die al een aantal jaren contacten onderhoudt met deze gemeente in Roemenië en kleinschalig stimuleringsprojecten ter hand neemt, veelal gerelateerd aan onderwijs.

In dat kader hebben wij vorig jaar een delegatie van het gemeentebestuur van Gurghiu (waaronder het college van burgemeester en wethouders) ontvangen en aangegeven dat wat ons betreft een jumelage verder moet gaan dan af en toe een reisje. Wederzijdse kennisuitwisseling waarbij een duurzame positieversterking op het gebied van veiligheid, economie, gezondheidszorg en educatie voorop staat. De volgende drie onderwerpen zijn na een eerste inventarisatie naar boven gekomen:


* We proberen een brandweerauto uit de regio, welke normaal ingeruild zou worden, over te dragen aan Gurghiu ter vervanging van hun 46 jaar oude brandweerauto met bijbehorende uitrukpakken en helmen. Daarbij zal ook ter plaatse kennisoverdracht plaatsvinden door de brandweer met betrekking tot de bediening van dit voertuig.


* Er is overleg geweest met een onderneming uit onze gemeente om te bezien in hoeverre de bosbouwproductie in Gurghiu perspectieven biedt om hiervan als afnemer (al dan niet via de vereniging van Nederlandse houthandelaren) gebruik te maken.


* Op kleinschalig niveau wordt getracht het praktijkonderwijs in Gurghiu te verbeteren en gezondheidszorg waar mogelijk te ondersteunen door middel van het inzamelen van goederen.

Om dit verder uit te werken zal de burgemeester medio oktober een kort bezoek brengen aan Gurghiu. Ook zijn we op zoek naar financiële bronnen zoals de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Europese Commissie en de Nederlandse Ambassade in Roemenië.

Zoals u bekend is hebben we noch in de kadernota, noch in de begroting extra financiële middelen hiervoor opgenomen. Dit betekent dat onze bijdrage niet verder zal reiken dan een beperkte bijdrage in de vorm van uren of kosten welke gedekt worden uit bestaande budgetten. Gelukkig vallen de kosten voor zo'n bezoek aan Roemenie erg mee: een retourticket kost slechts veertig euro en voor een overnachting wordt ongeveer vijfentwintig euro gerekend.