Gemeente Venray

17 september 2010

Nieuwe aanbesteding oud papier in Venray

Voordeel voor verenigingen en gemeente

De gemeente Venray gaat een nieuw contract aan voor de inzameling van oud papier. Het contract levert de gemeente, maar bovenal de inzamelende verenigingen voordeel op.

Het contract geldt voor vijf jaar. In die periode ontvangen de verenigingen, ongeacht de werkelijke hoogte van de oud-papierprijs, EUR 43,50 per ton. Op dit moment zijn de afspraken met de inzamelende verenigingen gebaseerd op een gegarandeerde prijs van slechts EUR 27,20 per ton.

Bovendien kunnen de verenigingen rekenen op extra inkomsten door te profiteren van de marktwerking. Is de marktprijs voor papier hoog, dan delen de verenigingen en de gemeente de winst in de verhouding 2:1.

Verenigingen halen in de gemeente Venray als sinds jaar en dag oud papier op. Om de continuïteit en inkomsten te waarborgen, garandeert de gemeente de verenigingen een minimumopbrengst. Het systeem werkt prima en de inkomsten zijn een welkom onderdeel van de verenigingsbegroting. In 2009 hebben de 22 verenigingen die in de gemeente Venray oud papier inzamelen de koppen bij elkaar gestoken om meer over te houden aan de inzameling. Met het idee om de totale inzameling in één keer aan te besteden, stapten ze naar de gemeente. Die zag het plan wel zitten en samen werkten ze het idee uit. Met als resultaat de aanbesteding voor al het oud papier in juli van dit jaar, met deze gunstige uitkomst als gevolg.

Voor de burger

Ook voor de gemeente is de uitkomst gunstig. In plaats van te moeten betalen voor oud papier levert het nu geld op. De gemeente ontvangt EUR 5,50 per ton en deelt ook mee bij een gunstige marktprijs. Bij de huidige markt zou de gemeente ongeveer EUR 11,- per ton krijgen. Bezuinigingen op afval komen namelijk rechtstreeks ten goede aan de burger, omdat deze terugkomen in de afvalstoffenheffing. Op deze manier kan de gemeente de gevolgen van de noodzakelijke bezuinigingen voor de burgers weer verminderen.

Op 14 september heeft het college een definitief besluit genomen over de verdeling van de inkomsten. Vanaf nu wordt met de verenigingen gesproken over nieuwe vergunningen en overeenkomsten. Veel verenigingen hebben nog een contract met hun huidige inzamelaar tot eind 2010. Zij kunnen vanaf 1 januari 2011 profiteren van de hogere inkomsten. Voor de inwoners van Venray verandert er niets door de nieuwe afspraken. Zij kunnen op de vertrouwde manier hun oud papier blijven inleveren.