Artsen zonder Grenzen

Overstromingen in Nigeria: 100.000 mensen dakloos

17-09-2010

In het noordwesten van Nigeria is op 8 september een dam op de rivier Rima doorgebroken. Meer dan 100.000 mensen moesten hun huis verlaten doordat het gebied rond Goronyo, in de deelstaat Sokoto, overstroomde. Tientallen dorpen kwamen in korte tijd onder water te staan nadat de overlaat van de Goronyo dam grotendeels instortte. Artsen zonder Grenzen heeft hulpgoederen uitgedeeld en een waterdistributiesysteem geïnstalleerd. De komende dagen zullen onze teams nog meer hulpgoederen en schoon water verzorgen.

Overmatige regenval

De regio ervaart een van de natste moessonseizoenen ooit. Het vermoeden is dan ook dat deze overmatige regenval tot het bezwijken van de dam heeft geleid. Mensen hebben geprobeerd hun dorpen met zandzakken te behoeden voor het wassende water, maar dat mocht niet baten. De overstromingen hebben duizenden lemen huizen verwoest.

Waden door het water

De inwoners zijn gevlucht naar delen waar het nog droog is. Ze maken onderkomens van plastic zeil en staken, of worden opgevangen door buren en verwanten. Hele gezinnen waden met hun bezittingen op het hoofd door het water dat deels op borsthoogte staat, op zoek naar een onderkomen. Zo bevinden zich nu duizenden mensen in een middelbare school in Goronyo-stad, inclusief hun vee. Er is een groot tekort aan ruimte en hygiënische voorzieningen.

Voedseltekort

De overstromingen hebben de akkers en voedselvoorraden verwoest. De bevolking in deze streek bestaat uit boeren die voor hun bestaan afhankelijk zijn van de landbouw. Omdat zij alles hebben verloren om in hun levensonderhoud te voorzien kan dit leiden tot een ernstig voedseltekort in de komende maanden.

Hulpgoederen en schoon water

Artsen zonder Grenzen heeft reeds hulp verleend na de eerste overstromingen op 1 september als gevolg van de zware regens. Teams hebben duizenden dekens en muggennetten uitgedeeld aan de mensen en een waterdistributiesysteem geïnstalleerd. De komende dagen zullen onze teams op grote schaal hulpgoederen uitdelen voor zo'n 60.000 mensen, waaronder verstevigd plastic zeil (tarpaulin), dekens, muggennetten en zeep. Ook zullen zij 600.000 liter schoon water per dag verschaffen.

Tot zo'n 200 km

Het is nog niet duidelijk wat de totale omvang van de schade is en hoeveel mensen er door de overstromingen getroffen zijn. De reikwijdte van de overstromingen is groot; dorpen tot zo'n 200 km van de dam zijn getroffen. Projectcoördinator Chris Houston: `Het is moeilijk om met nauwkeurigheid te kunnen zeggen hoe groot het gebied is dat getroffen is. Doordat wegen geheel onder water staan kunnen we niet overal komen. We moeten dus grotendeels vertrouwen op berichten van de lokale bevolking.' Ons team zal de omgeving blijven verkennen.