Politie Kennemerland

Hardrijders en drankrijders

Hoofddorp, 17-09-2010

De verkeerspolitie van Kennemerland heeft donderdag 16 september in de avonduren op de N201 gecontroleerd, in de directe nabijheid van de wegwerkers die daar aan het werk zijn. Vanwege de wegwerkzaamheden geldt op dat deel van de N201 een maximale snelheid van 50 km/uur. De laatste dagen bleek dat meer dan de helft van de passanten de wegwerkers passeren met hoge snelheden, wat zeer onveilige situaties oplevert voor de wegwerkers. Daarom controleert de politie extra op dit traject als de wegwerkers bezig zijn. Tijdens de snelheidscontrole werd de snelheid gemeten van ruim 800 voertuigen. Ruim de helft, 424 bestuurders, reed hier te hard. Hieronder twee hardrijders die tevens onder invloed van alcohol achter het stuur zaten en door de politie werden aangehouden:


* Om 20:20 uur passeerde een 48-jarige automobilist de wegwerkzaamheden met een snelheid van 114 km/uur. Een motoragent haalde de hardrijder, een 48-jarige Hoofddorper, uit het verkeer en vorderde direct zijn rijbewijs in. Ook werd bij hem een blaastest afgenomen, waaruit bleek dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Hierop werd de man aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalysetest. De man bleek ruim boven de limiet te blazen en tegen hem is proces verbaal opgemaakt.


* Ook een 33-jarige Pool bleek zich weinig van de tijdelijke maximum snelheid op de N201 aan te trekken: hij passeerde het radarvoertuig met een snelheid van 98 km/uur. Deze automobilist werd eveneens door een motoragent uit het verkeer gehaald en ook blij hem werd een blaastest afgenomen. Ook deze Hoofddorper bleek onder invloed van alcohol en hij werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalysestest. Hieruit bleek dat de man ernstig onder invloed van alcohol verkeerde: de politie vorderde direct zijn rijbewijs in. Tegen hem is proces verbaal opgemaakt.

Het drinken van 3 glazen alcohol verhoogt het ongevalsrisico met 100%. Rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf en de politie maakt proces verbaal op als u hiervoor wordt aangehouden. Bij meer dan 1,3 %o vordert de politie direct het rijbewijs in en krijgt de betrokken bestuurder een strafblad. Voor beginnend bestuurders geldt een strengere regelgeving: deze automobilisten mogen al bij 0,2 niet meer achter het stuur kruipen en hun rijbewijs wordt ingevorderd bij 0,8 %o. Politie Kennemerland controleert 24 uur per dag op het rijden onder invloed van alcohol, tijdens reguliere surveillancediensten en met gerichte alcoholcontroles en snelheidscontroles. Ook bij aanrijdingen wordt standaard een blaastest afgenomen door de politie.