Waterschappen zorgen ervoor dat dijken ook in de toekomst veilig zijn

17/09/2010 12:12

Unie Van Waterschappen

Iedere vijf jaar toetsen de waterschappen de waterkeringen als duinen en dijken die ons land moeten beschermen tegen overstromingen vanuit de Noordzee, de Waddenzee en de grote rivieren. Dit gebeurt volgens vastgestelde wettelijke eis. De waterschappen zijn blij met deze regelmatige APK-keuring van de waterkeringen.

Tot nu toe blijkt dat het grootste deel aan de zeer strenge eisen voldoet, maar er is ook een deel dat moet worden aangepast om ons land óók in de toekomst droog te houden. Daarvoor moet door het Rijk wel geld worden gereserveerd. Er wordt nu heel veel meer gevraagd van waterkeringen dan op het moment dat ze zijn ontworpen. Dat komt door bodemdaling, maar ook omdat de verandering van ons klimaat straks hogere waterstanden, forsere golven en meer wind veroorzaakt. Verder zorgen nieuwe wetenschappelijk inzichten dat we strengere eisen aan waterkeringen stellen.

Als alle waterkeringen zijn aangepakt, kunnen ze weer vijftig jaar mee en is ons land ook bij de te verwachten extreme weersomstandigheden bestand tegen overstromingen.

Door het grote nationale belang van veiligheid tegen overstromingen is er in de wet geregeld aan welke norm en bijbehorende eisen een waterkering moet voldoen.

Ook schrijft de wet voor dat duinen en dijken iedere vijf jaar aan deze eisen worden getoetst. Je kunt dit vergelijken met een APK-keuring van een auto. Daar komen ook kleine gebreken uit die moeten worden aangepakt om het rijden veilig te houden. De waterschappen zijn erg blij met dit systeem, want het bewijst dat wij in Nederland zorgvuldig met veiligheid omgaan.

Veel waterkeringen voldoen overigens al aan de nieuwe toetsingseisen die door de staatssecretaris van verkeer en Waterstaat zijn vastgesteld. Dat komt omdat de waterschappen bij onderhoudswerkzaamheden al rekening houden met de veranderende omstandigheden.

VEILIGSTE DELTA TER WERELD

Het waterbeheer door de waterschappen is van cruciaal belang voor de veiligheid van Nederland en de ontwikkeling van de economie. De oppervlakte van ons land bestaat voor bijna een vijfde uit water en een groot deel van onze bevolking woont beneden de zeespiegel. Toch is nergens in de wereld zo veilig als in onze Delta. Waterschappen zijn - met Rijkswaterstaat - verantwoordelijk voor de veiligheid tegen overstromingen. De waterschappen beheren ongeveer 90 procent van de 3500 kilometer primaire waterkeringen en Rijkswaterstaat ongeveer 10 procent. Daarnaast onderhouden de waterschappen ook nog eens ongeveer 11.000 kilometer regionale waterkeringen als dijken en kaden.

Bij een eerste globale inventarisatie van de toetsingsresultaten melden de waterschappen dat een deel waterkering op een aantal punten moet worden aangepakt om ook in de toekomst bescherming te bieden tegen overstromingen. Dat betekent niet dat er op dit moment onveilige situaties zijn ontstaan. Maar wel dat we er tijdig voor zorgen dat deze waterkeringen in de komende jaren worden verbeterd.

PROCEDURE VAN DE TOETSING

De waterschappen toetsen regelmatig de primaire waterkeringen in hun gebied. Vóór 15 september verzenden zij de resultaten van deze toetsronde naar de provincies. De provincies brengen vervolgens verslag uit aan het Rijk. Het Rijk bepaalt waar wat moet worden aangepakt en financiert de dijkverbetering. "De waterschappen voeren deze samen met Rijk en provincies uit. De waterschappen hebben eind vorig jaar hiertoe ook voorstellen aan het kabinet gedaan hoe de financiering hiervan kan worden geregeld. Het gaat om grote investeringen en duldt geen uitstel", reageert Jan Geluk, portefeuillehouder waterkeringen bij de Unie en dijkgraaf van waterschap Hollandse Delta.








Waterschap Reest en Wieden