KNHS

KNHS en KWPN gaan samen het Nationale Hippisch Centrum van Nederland realiseren
17 september 2010
Intentieverklaring KWPN KNHS

ERMELO (KNHS/KWPN) De Ledenraden van het KWPN en de KNHS hebben deze week beide unaniem ingestemd met de op 19 augustus 2010 door de voltallige besturen van het KWPN en de KNHS ondertekende intentieovereenkomst. Deze overeenkomst behelst de samenwerking tussen het KWPN en de KNHS om het Nationale Hippisch Centrum van Nederland in Ermelo te gaan realiseren.

De Ledenraad van de KNHS heeft ingestemd met de intentieovereenkomst en heeft het Federatiebestuur gemachtigd tot het aangaan van de afspraken conform deze intentieovereenkomst. Daarnaast heeft de Ledenraad ingestemd met de plannen en het Federatiebestuur gemachtigd tot het aangaan van een Erfpachtovereenkomst.

De basis om te gaan samenwerken is gelegen in het gegeven dat sport en fokkerij onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en veel sporters en fokkers lid zijn van beide organisaties. Daardoor leeft bij de achterban en beide Ledenraden de behoefte om te gaan samenwerken. Tevens kan de organisatorische samenwerking beide verenigingen versterken. En, last but not least, met het uitbouwen van Ermelo krijgt hippisch Nederland een centrum voor sport en fokkerij met een internationale uitstraling.

Er is lang tussen beide partijen gesproken, en uiteindelijk heeft de zakelijke aanpak van de beide besturen geleid tot deze samenwerking. Vooral in dit traject heeft de heer Kees Visser een belangrijke rol gespeeld. Daarnaast hebben de besturen vanuit de beide achterbannen een positieve druk gevoeld om tot overeenstemming en samenwerking te komen. KNHS-directeur John Bierling: "De KNHS blijft eigenaar van alle gronden en geeft de grond onder de door het KWPN gekochte gebouwen op basis van een erfpachtcanon uit.

KWPN-directeur Johan Knaap vult aan: "Het KWPN gaat op de in erfpacht verkregen grond een eigen accommodatie bouwen, bestaande uit 40 welzijnsvriendelijke stallen, een overdekte stapmolen, een longeercirkel en het KWPN-kantoor. Via een corridor wordt een doorgang gerealiseerd van de stallen naar de aangekochte Prins Willem-Alexanderhal. Er worden paddocks aangelegd en op de weidegrond voor het kantoor wordt een buitenterrein gerealiseerd voor de dagelijkse training. Er zijn met de KNHS reeds afspraken gemaakt over de huur van de nieuw te bouwen evenementenhal voor een aantal van onze evenementen. Knaap stelt dat het totale investeringsbedrag voor het KWPN ruim 3.700.000,- bedraagt. "Het KWPN heeft mede dankzij goed financieel beleid een liquiditeit opgebouwd waaruit deze investering volledig gefinancierd kan worden. Er blijft een goede liquiditeitspositie bestaan, mede door het aantrekken van beperkte kredietfaciliteiten bij de bank, en het KWPN heeft voldoende financieel weerstandsvermogen. De nieuwe situatie zal ten opzichte van de huidige zwaardere lasten kennen. Besloten is om deze lastenverzwaring te laten dragen door een algemene contributieverhoging van 15,-. Kern is dat het nieuwe centrum de kwaliteit van dienstverlening zal verhogen, mede door de moderne faciliteiten en optimale omstandigheden voor training en testen.

De Ledenraad van de KNHS heeft met een enthousiast applaus ingestemd met de intentieovereenkomst, inclusief de nieuw door de KNHS te bouwen evenementenhal. De komende periode zullen de KNHS en het KWPN in onderling overleg de specificaties van de evenementenhal vaststellen. John Bierling: "We staan bij het realiseren van deze evenementenhal voor een aantal uitdagingen. Zo moet het gebouw op een goede wijze worden ingepast, waarbij de bouwstijl in harmonie dient te zijn met de omgeving. Er zullen restauratieve voorzieningen dienen te komen, met zicht op het evenemententerrein. We gaan vooralsnog uit van een maatvoering van de rijbaan van 40 bij 100 meter, waardoor er internationale wedstrijden gehouden kunnen worden. Deze hal wordt opdeelbaar in twee trainingshallen, waardoor de hal ook geschikt is voor evenementen met kleinere bezoekersaantallen. Wij gaan uit van een tribuneaccommodatie van ruim 1650 zitplaatsen. Daarnaast zal er ruimte zijn voor staanplaatsen.

Uit de contacten met de Gemeente Ermelo en de Provincie Gelderland blijkt dat beide overheidsinstanties zeer positief staan ten opzichte van de plannen van de KNHS en het KWPN. "Wij hopen op korte termijn de bouwplannen voor de nieuwbouw van de KWPN-accommodatie en de evenementenhal bij de Gemeente Ermelo ter goedkeuring te hebben ingediend. Als dat traject voor de winter succesvol is afgerond kan de aanbesteding van de bouw van de evenementenhal plaatsvinden. In dat geval kan in december 2011 de evenementenhal gereed zijn", aldus Bierling.

Het KWPN heeft een kleine voorsprong. "Wij hadden de plannen reeds rond hoe wij ons centrum graag vormgegeven zagen worden en het voorlopig ontwerp is gereed. Wij zijn nu bezig met de verdere voorbereiding om tot aanbesteding te komen", aldus Knaap. Het streven is om in 2012 de aanlegtesten voor de hengsten en de EPTM-testen voor merries in Ermelo te houden.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Foto besturen KNHS en KWPN door: www.melissen.net