Gemeente Sint-Oedenrode


16-09-2010 Voortgezet Onderwijs in Sint-Oedenrode

Op 3 juli 2009 is bekend gemaakt dat het bestuur van het Fioretti College (OMO) besloten heeft de vestiging in Sint-Oedenrode met ingang van augustus 2011 te sluiten. Dit na langdurig onderzoek voor nieuwbouw en de mogelijkheden qua onderwijsaanbod.

Bestuurlijk overleg heeft plaats gevonden met het Stedelijk College uit Eindhoven, waarna met het Elde College uit Schijndel en het Voortgezet Onderwijs Best en Oirschot (VOBO) uit Best de haalbaarheid van het voortgezet onderwijs in onze gemeente is onderzocht.

Ook is er onderzoek gedaan naar de ruimtebehoefte van deze school en de inpasbaarheid op de huidige locatie. Tegelijkertijd zijn er door de scholen gesprekken gevoerd met alle basisscholen in Sint-Oedenrode en Son en Breugel. Zij troffen gematigd positieve tot zeer positieve reactie aan en de juridische exercities gaven de indruk dat het project zeker kansen had.

Onlangs, 21 juli 2010, heeft de gemeente Sint-Oedenrode helaas bericht gekregen van de scholen dat ze de gezamenlijke ambitie voortgezet onderwijs in Sint-Oedenrode te bieden tot hun spijt niet waar kunnen maken. De landelijke regelgeving op het gebied van het stichten van een nieuwe school is recent aangepast. Daaruit bleek dat het starten van een nieuwe school niet kan rekenen op goedkeuring van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en dus ook niet op bekostiging.

Na nogmaals alle alternatieven beoordeeld te hebben, hebben zij 31 augustus jl. de conclusie getrokken dat het op basis van wet- en regelgeving onmogelijk is om met het project door te gaan. Dit heeft te maken met het feit dat er rekening gehouden moet worden met het mogelijk wegtrekken van leerlingen bij scholen in een straal van 10 kilometer hemelsbreed van de beoogde locatie (Kasteellaan).

Een laatste strohalm is om te bekijken of er een mogelijkheid is om een nevenvestiging van het Voortgezet Onderwijs te vestigen. Daartoe moet de gemeente dan zelf het initiatief nemen om een regionaal planningsoverleg te starten. De aanpak hiervan en de haalbaarheid zal de gemeente nog onderzoeken, ook al lijken die kansen minimaal.

Burgemeester Wernerplein 1 - 5492 GD Sint-Oedenrode - tel: 0413-481911 - e-mail: info@sint-oedenrode.nl