Rijksvoorlichtingsdienst

Kandidaten Voorlopige Lijst Werelderfgoed gepubliceerd

De adviescommissie Herziening Voorlopige Lijst Werelderfgoed heeft op de website www.voorlopigelijst.nl de lijst van kandidaten gepubliceerd die in aanmerking willen komen als potentieel werelderfgoed. Eind oktober verwacht de commissie, onder voorzitterschap van mevr. J.M. Leemhuis-Stout, het advies over de voorlopige lijst te overhandigen aan de staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

De staatssecretaris van OCW en de minister van LNV hebben de Commissie Herziening Voorlopige Lijst Werelderfgoed ingesteld om een voorlopige lijst samen te stellen van Nederlandse erfgoederen. Het is de nationale voorselectie van natuur- en culturele erfgoederen van uitzonderlijke universele waarden in het Koninkrijk der Nederlanden. De kandidaten die uiteindelijk op de voorlopige lijst worden geplaatst, zijn kansrijk voor een voordracht voor de Werelderfgoedlijst. Het Werelderfgoedcomité van UNESCO vraagt de lidstaten van het Werelderfgoedverdrag de Voorlopige Lijst iedere tien jaar te herzien. De huidige Nederlandse Voorlopige Lijst stamt reeds uit de jaren 90.

Naast de 11 kandidaten die al op de voorlopige lijst stonden, hebben zich 31 kandidaten gemeld bij de Commissie Voorlopige Lijst Werelderfgoed om in aanmerking te komen voor plaatsing. Bij alle kandidaten wordt gekeken hoe zij voldoen aan de criteria die de Commissie hanteert. De Commissie verwacht eind oktober het advies aan de bewindslieden te overhandigen.