Provincie Utrecht

Kort nieuws uit de statencommissie WMC

De commissie Wonen, Maatschappij en Cultuur vergaderde maandag 6 september 2010 en sprak onder andere over het Jaarverslag Wonen en Stedelijke vernieuwing en over de Jeugdzorg.

Jaarverslag wonen en stedelijke vernieuwing
De commissie was positief over de vele beleidsinitiatieven, zoals startersleningen, om de woningbouw te stimuleren. Gedeputeerde De Jong waarschuwde wel dat de grootste stagnatie in de woningbouw nog moet komen. De provincie kan daarbij niet veel meer doen dan het verminderen van de diepte van die dip, aldus De Jong.

Jeugdzorg
De commissie kreeg een presentatie over de ontwikkelingen bij de bekostiging van de jeugdzorg. Er komt een nieuw stelsel waarbij er vaste vergoedingen komen voor bepaalde behandelingen. Het nieuwe stelsel gaat in als er in Den Haag duidelijkheid is over een aantal andere wijzigingen in het jeugdzorgstelsel. Dit hangt mede af van het nieuwe regeerakkoord.

In de discussie die volgde bleek dat de eigen beleidsvernieuwingen, die de provincie Utrecht de laatste jaren in de jeugdzorg doorvoerde, er toe geleid hebben, dat de provincie redelijk goed is voorbereid op mogelijk landelijke veranderingen. Het gaat dan om veranderingen zoals meer preventie door gemeenten en meer ketensamenwerking. Vanwege de onzekerheid van de landelijke veranderingen wil de commissie nog voor de statenverkiezingen in maart 2011 een nadrukkelijk kader bepalen voor het transitieproces, zodat continuïteit van de jeugdzorg gewaarborgd blijft.