Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 17 september 2010

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over het toekennen van facultatieve subsidies aan praktijkcentra actief in de voorlichting en ontwikkeling van land- en tuinbouw. De wijziging vereenvoudigt het besluit door de afwijking van de 75%- regel te schrappen. Dit betekent dat alle centra verplicht zijn een eigen bijdrage te genereren van ten minste 75% van het subsidiebedrag, en dat afwijkingen niet worden toegestaan. Daarnaast wordt een eventuele provinciale bijdrage maar voor de helft in aanmerking genomen van de vereiste eigen bijdrage.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de wijziging van het besluit over de steun aan de investeringen en de installatie in de landbouw. Door de wijziging wordt de vestigingssteun voor jonge landbouwers verhoogd van 55.000 euro naar 70.000 euro, in overeenstemming met de Europese verordening hierover. Daarnaast worden de procedure en de regelgeving vereenvoudigd, zodat de aanvragen een snellere doorlooptijd kennen.Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) en van de MiNa-raad.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten Na advies van de Sectorraad Media van de Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media en van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit met de voorwaarden, de procedure en de duur van de erkenning van levensbeschouwelijke en sociaal-economische verenigingen voor het verzorgen van radio- en/of televisieprogramma's op de VRT. De wijziging is nodig om een nieuwe erkenningsronde te organiseren. Zo wordt onder meer de beperking tot twee levensbeschouwelijke verenigingen per levensbeschouwelijke stroming opgeheven en is er een hernummering door het afschaffen van de politieke derden.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent voor 2010 een subsidie van 364.000 euro toe aan de Stichting Kankerregister. De Stichting Kankerregister staat in voor de verzameling, de verwerking en de analyse van kankerregistratiegegevens, inclusief kwaliteitscontrole, codering en het opslaan en beschermen van de gegevens.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Het decreet over Integrale Jeugdhulp voorziet in de organisatie van crisisjeugdhulpverlening. Hiervoor engageerden de sectoren zich, en de betrokken voorzieningen uit de gehandicaptensector bieden de crisisbegeleiding en crisisopvang aan. Onderzoek toont aan dat die engagementen niet altijd worden gehaald. Er ontbreekt immers een regelgevend kader om extra begeleiding en opnames te subsidiëren, terwijl de bestaande subsidiëringsregels ertoe leidden dat voorzieningen minder subsidie ontvangen bij crisisopvang dan bij een gewone opname. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering nu definitief het besluit goed over de subsidiëring van crisisjeugdhulp, dat aan deze opmerkingen tegemoet moet komen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de inschrijving bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. De wijziging beoogt de vergoedingen aan te passen die de multidisciplinaire teams (MDT's) krijgen voor het opstellen van het multidisciplinair verslag, het PAB inschalingsverslag en het zorgzwaarte instrument. Over dit besluit wordt het advies aangevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Vanaf 1 januari 2011 zal Vlaanderen zelf instaan voor de inning van de verkeersbelastingen. Hiervoor werd al een decretale basis gelegd, waarbij ook een eigen controle-instantie binnen de Vlaamse belastingdienst is ingevoerd. Deze controledienst moet het naleven van de wetten op de verkeersbelasting binnen het Vlaamse Gewest controleren. Voor de concrete uitwerking van het decreet, en het wijzigen van bestaande uitvoeringsbesluiten conform de Vlaamse wetgeving, keurt de Vlaamse Regering nu principieel het besluit goed dat de Vlaamse controle-instantie op het naleven van de wetten op de verkeersbelasting opricht. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De structurele besparingen die de Vlaamse Regering oplegt, maken een bijsturing van de 50+ premie noodzakelijk. Het besluit moet ook beter afgestemd worden op Europese verordeningen. Bovendien konden tot nu toe de Vlaamse en de federale premie gecumuleerd worden, wat leidde tot een zeer hoge tussenkomst in de loonkost. De Vlaamse Regering wijzigt daarom, na advies van de Raad van State, definitief het besluit over de tewerkstellingspremie. Daarmee wordt de cumuleerbaarheid met de federale WIN WIN Activa maatregel afgeschaft, wordt het besluit aangepast aan Europese regelgeving en wordt het terugvorderingsmechanisme gewijzigd.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De structurele besparingen die de Vlaamse Regering oplegt, maken een bijsturing van de Vlaamse ondersteuningspremie noodzakelijk. De Vlaamse Regering wijzigt daarom, na advies van de Raad van State, definitief haar besluit over de opleidings- en begeleidingscheques voor werknemers. Het gaat om aanpassingen aan de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP), een loonkostensubsidie die de indienstneming van personen met een arbeidshandicap stimuleert. Zo wordt voor de geconverteerde VOP-premies een loongrens ingevoerd, wordt de degressiviteit van de premies versneld en wordt een evaluatiemoment ingevoerd om het rendementsverlies na vijf jaar te onderzoeken.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Op 23 april 2010 herbevestigde de Vlaamse Regering haar beslissing om in het kader van de Kandidatuurstelling voor het WK voetbal 2018/2022 een bedrag van 600.000 euro vrij te maken op de begroting. Nu keurt ze het herverdelingsbesluit goed waarin het bedrag overgebracht wordt naar een nieuw te creëren basisallocatie.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Het Vlaams Sportinfrastructuurplan wil een inhaalbeweging in sportinfrastructuur realiseren. Het gaat hierbij om kunstgrasvelden, eenvoudige sporthallen en zwembaden, en multifunctionele sportcentra. Lokale overheden en de Vlaamse Gemeenschapscommissie konden binnen dit sportinfrastructuurplan een subsidieaanvraag indienen. Op deze manier heeft de Vlaamse Regering al een aantal projecten geselecteerd. Ze beslist nu om de dossiers multifunctionele sportcentra van Aalst en Lanaken definitief te selecteren.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'gebieden voor toeristisch-recreatieve infrastructuur Golf Beveren'.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Voor de uitvoering van de Europese regelgeving rond grensoverschrijdende afvaltransporten sloten de Belgische Staat en de drie gewesten in 1994 een samenwerkingsakkoord over de coördinatie van het beleid rond invoer, uitvoer en doorvoer van afvalstoffen. De Vlaamse Regering hecht nu, namens het Vlaamse Gewest, haar goedkeuring aan het geactualiseerde Samenwerkingsakkoord en de bijbehorende memorie van toelichting. Ze machtigt tevens de minister-president en de minister bevoegd voor leefmilieu en waterbeleid om dit samenwerkingsakkoord te ondertekenen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering gelast de Vlaamse minister bevoegd voor leefmilieu en waterbeleid, aan het Vlaams Parlement de teksten mee te delen van de wijzigingen aan Bijlage 2 van het Verdrag rond verzameling, afgifte en inname van afval in de Rijn- en binnenvaart. Het gaat om technische wijzigingen die geen bijkomende verplichtingen met zich meebrengen.

Op voorstel van minister Pascal Smet
In afwachting van een Nederlands-Vlaams Verdrag ter zake en na adviezen van de VlIR, de VLHORA en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed dat de academische gelijkwaardigheid vaststelt van Nederlandse diploma's van het Hoger Onderwijs. Het werkt een aangepaste regeling uit voor de erkenning van Nederlandse diploma's van het Hoger Onderwijs in Vlaanderen.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het onderwijsdecreet XIX wijzigt sommige vakbenamingen van de eerste graad van het gewoon secundair onderwijs. Zo wijzigen de vakbenamingen biologie, fysica en wetenschappelijk werk naar 'natuurwetenschappen' en wordt het vak technologische opvoeding 'techniek'. Voor het personeel dat aangesteld is in deze vakken, leidt dit tot concordantiebepalingen, die hun overname van statutaire rechten en plichten regelen. Ook de besluiten rond bekwaamheidsbewijzen moeten geactualiseerd worden door de nieuwe vakbenamingen. Na advies van de Raad van State, hecht de Vlaamse Regering daarom haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de concordantie naar het algemeen vak natuurwetenschappen en het technische vak techniek. Ze wijzigt tevens definitief de besluiten over de bekwaamheidsbewijzen, salarisschalen en de bezoldigingsregeling in het secundair onderwijs en van de leermeesters godsdienst en de godsdienstleraars.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit tot experimentele erkenning van het nieuwe studiegebied bibliotheek-, archief- en documentatiekunde voor het secundair volwassenenonderwijs en de vastlegging van de modulaire structuur voor dit nieuw studiegebied.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het decreet over een Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleid trad in werking vanaf 1 januari 2009. Momenteel is er overleg om dit decreet te evalueren en wijzigingen voor te stellen. De wijziging zou rond moeten zijn tegen 1 januari 2012. Verenigingen die in het kader van dit decreet gesubsidieerd worden op basis van een beleidsnota moeten deze beleidsnota indienen uiterlijk op 1 januari van het jaar voorafgaand aan de subsidie. Aangezien de nieuwe beleidsnota's moeilijk op 1 januari 2012 kunnen worden ingediend, wordt voorgesteld de indieningstermijn te verschuiven naar 1 januari 2013 voor de subsidieperiode 2014-2016. Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet hierover. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.