Vlaamse Overheid

premiestelsel voor professionele integratie van personen met een handicap goed

Vlaamse Regering keurt aanpassing premiestelsel voor professionele integratie van personen met een handicap goed

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 17 september 2010

De Vlaamse Regering heeft op de ministerraad van 17 september ingestemd met een wijziging aan de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) voor personen met een arbeidshandicap. De VOP is een loonkostsubsidie die de tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap stimuleert.

Voor werkgevers die voor het eerst een premie aanvragen voor werknemers met een arbeidshandicap, verandert er nagenoeg niets. Enkel de daling van de premie wordt versneld omdat de ondersteuningsnood na twee jaar meestal zal zijn verminderd. Concreet wil dit zeggen dat de loonkostsubsidie voor het eerste jaar 40% bedraagt, voor het tweede jaar 30% en vervolgens voor het derde tot en met het vijfde jaar nog 20%. De eerste jaren blijft de aanmoediging voor de werkgever dus hoog waardoor personen met een arbeidshandicap de nodige kansen krijgen om hun rechtmatige plaats in het werkveld in te nemen.

Echt nieuw is dat er na vijf jaar geëvalueerd wordt om na te gaan of er nog steeds nood is aan ondersteuning. Deze evaluatie kan resulteren in het stopzetten van de premie, maar evenzeer in het behoud of verhogen van de premie indien blijkt dat de nood aan ondersteuning nog steeds noodzakelijk is.
Voor personen met een arbeidshandicap die nog onder oudere stelsels (CAO26, VIP premie) vallen, komt er een versnelde overgang naar de VOP. Hierbij wordt ook een maximumgrens voor de premie ingevoerd, hetgeen tot nu toe niet zo was.

De aanpassingen zijn gerechtvaardigd en noodzakelijk om het systeem transparanter en coherenter te maken. Van een lineaire besparing is dan ook geen sprake. De middelen worden wel doelgerichter ingezet waar ze het meest nodig zijn.

De nieuwe maatregel gaat in op 1 oktober 2010. Met de sector werden de gevolgen en modaliteiten van de nieuwe regeling grondig besproken. De VDAB zal zorgen voor de verdere communicatie en heeft hiertoe reeds de nodige voorbereidingen getroffen.