Gemeente Hoorn

College presenteert ombuigingsvoorstel op hoofdlijnen:

De gemeente Hoorn heeft in 2015 18 miljoen euro structureel nodig voor een sluitende meerjarenbegroting. Hiervoor heeft het college een voorstel op hoofdlijnen gemaakt voor de raad. Bij de ombuigingen is het uitgangspunt dat kritisch wordt gekeken wat de rol van de gemeente is en wat niet. Het college wil meer ruimte en verantwoordelijkheid geven aan inwoners en bedrijven. Wanneer de raad de kaders heeft aangegeven gaat het college de voorstellen verder uitwerken.

In het coalitieakkoord staat duidelijk verwoord dat er een koerswijziging komt met een veranderende rol van de gemeente. Het college wil volgens dezelfde lijn de ombuigingen beoordelen. De gemeente Hoorn moet een klantgerichte, efficiënte organisatie zijn die dichtbij inwoners en bedrijven staat. Hiervoor is een professionele en slanke organisatie nodig. Het college wil de zelfredzaamheid van inwoners en bedrijven stimuleren en meer verantwoordelijkheden aan hen overdragen.

Ombuigen Het college spreekt bewust over ombuigen en niet over bezuinigen. Het is meer dan bezuinigen. We kijken niet alleen naar waar we minder uit kunnen geven. We heroverwegen onze prioriteiten en willen ook ruimte in de begroting vinden om geld uit te geven aan nieuw beleid, aldus wethouder Ronald Louwman.

Voorstellen Waar het om de eigen organisatie gaat, ziet het college een ombuigingspotentieel van 10 procent van de loonsom. Alle subsidies worden kritisch onder de loep genomen. Vooruitlopend daarop stelt het college voor om vanaf 1 januari 2012 alle subsidies alvast met 5 procent te verminderen. Dit is één van de maatregelen die noodzakelijk zijn om de begroting voor 2012 sluitend te krijgen. Er wordt onderzocht hoe de tarieven van de leges zoveel mogelijk kostendekkend kunnen zijn. Het college wil de mogelijkheden onderzoeken voor het afstoten van gemeentelijke panden. Op het gebied van armoedebeleid stelt het college voor om binnen de wettelijke kaders de mogelijkheden te onderzoeken van het verlagen van de inkomensgrens en aanscherping van de draagkrachtregels. Dit is een greep uit de voorstellen op hoofdlijnen. Bij elkaar leveren ze een bedrag van ongeveer 15 miljoen euro op. Om de keuzeruimte te vergroten zoekt het college aanvullend hierop nog 5 miljoen. Het college vraagt de raad dan ook om zelf met aanvullende ideeën te komen.

Prioriteiten Voor de komende jaren heeft het college verschillende prioriteiten gesteld die onderdeel worden van de komende begrotingen. Het college heeft de ambitie om een van de beste gemeenten te zijn op het gebied van publieke dienstverlening. Er is prioriteit voor de realisatie van de toegangsweg en tunnel naar de binnenstad. Ook willen B en W inzetten op het vergroten van de (sociale) veiligheid, toezicht en handhaving en op het minstens zo goed als nu blijven onderhouden van onze stad. Verder komt er een wijkvisie voor herstructurering en stadsvernieuwing van de Grote Waal. Het Oostereiland wordt gerestaureerd en ingericht en bedrijventerrein t Zevenhuis wordt verder ontwikkeld. Het college zet het jeugd- en alcoholmatigingsbeleid voort, dit krijgt waar mogelijk verhoogde aandacht. Het college wil dat Hoorn een leuke en veilige speelstad blijft met voldoende voorzieningen voor kinderen en jongeren. Scholen krijgen alle ruimte om goed onderwijs te kunnen organiseren. Daarnaast zet het college in op een optimaal en efficiënt gebruik van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het college werkt aan het college-uitvoeringsprogramma 2010-2014, waarin alle prioriteiten voor deze collegeperiode vermeld staan. Naar verwachting is het programma dit najaar gereed.

Proces Het college vraagt de raad om op hoofdlijnen over de voorstellen te discussiëren in de algemene raadscommissie en bij de behandeling van de Begroting 2011 in november. Daarna kunnen het college en de organisatie aan de slag met de uitwerking. Naar verwachting stelt de raad het voorstel vast bij de begrotingsbehandeling op 3 en 9 november. In de kadernotas en begrotingen van de komende jaren rapporteert het college over de voortgang van de ombuigingsoperatie. Houd de pagina van de gemeenteraad op deze website in de gaten voor de behandeling in de raad.