Gemeente Alkmaar


Eerste begroting van college met ambities en duidelijke koers

Alkmaar, 17 september 2010

Op vrijdag 17 september wordt de eerste begroting van het huidige college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad aangeboden. Deze wordt vergezeld door de meerjarenraming 2012-2014. Onder het motto `Alkmaar beweegt' staat voor de komende jaren de kerndoelstelling overeind dat Alkmaar sterker uit de crisis komt. Dat vraagt om duidelijke keuzes en een vaste koers. De aangeboden begroting 2011 sluit licht negatief en loopt op tot 4,9 miljoen euro in 2014. Dat is nog zonder opname nieuw beleid vanuit de ambities van het college programma. Ook de aankomende rijksbezuinigingen, waarvan de exacte omvang nog onbekend is en waar alle gemeenten mee te maken krijgen, zijn nog niet verwerkt. Wel is al duidelijk dat deze een grote maatschappelijke impact zullen hebben. Het college is al bezig met de voorbereidingen van bezuinigingsmaatregelen om dit het hoofd te kunnen bieden.

Ambities vanuit het collegeprogramma
Het college heeft haar ambities voor de stad en haar inwoners verwoord in het collegeprogramma 2010-2014. Het programma bevat een combinatie van nieuwe ambities, voortzetting van beleid uit de vorige collegeperiode en afschaffing/reductie van overbodige taken. Er zal, meer dan voorheen, een beroep worden gedaan op de individuele Alkmaarse burger en op (partijen in) de Alkmaarse samenleving om meer eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Enkele ambities van het college zijn het uitbouwen van Alkmaar Kennisstad, met versterking van de kenniseconomie en binding met Alkmaar en de regio. Ook het is een prioriteit de Westrand te ontwikkelen en het Medisch Centrum Alkmaar voor de stad te behouden. Daarnaast wil het college de leefbaarheid, veiligheid en sociale samenhang van de wijken op niveau krijgen en passende huisvesting voor iedereen bevorderen. Op het gebeid van de jeugdzorg wordt extra ingezet op het voeren van een eenduidige regie met aandacht voor kind en ouders. Tenslotte heeft Alkmaar een sterk (historisch) centrum dat voor de regio goed bereikbaar moet zijn.

Het college stelt voor om, ondanks de bezuinigingen, ook te investeren en hier een bedrag voor te benutten van circa EUR 30 miljoen, incidenteel (eenmalig). Dit bedrag wordt samengesteld door het gebruiken van de reserve van de Nuon-gelden (EUR 20 miljoen) en het inzetten van de vrije ruimte in het beschikbare weerstandsvermogen (EUR10 miljoen).

Begroting 2011 en meerjarenraming 2012-2014
De huidige begroting en de meerjarenraming zijn gebaseerd op het bestaande beleid (zoals in het voorjaar is afgesproken). Ook zijn de ambities vanuit het collegeprogramma doorgerekend en apart beschreven. Deze zullen met een voorstel voor de invulling ervan aan de raad worden voorgelegd, inclusief de dekkingsmogelijkheden. Het is duidelijk waar de gemeente staat en waar de komende jaren de focus ligt. Uitgangspunt is een duurzame, evenwichtige financiële huishouding in combinatie met het in beweging krijgen en houden van de Alkmaarse samenleving. Het college zal de gemeenteraad, voor de behandeling van de financiële stukken, voorstellen doen om de begroting van 2011 sluitend te maken.

Zoals gezegd sluit de begroting 2011 met een gering negatief resultaat, dat oploopt tot EUR 4,9 miljoen 2014. Dit tekort is, ten opzichte van de voorjaarsnota (dat toen nog EUR 5 miljoen tekort werd geraamd), omlaag gebracht met EUR 0,1 miljoen. Hierin zijn ook de extra kosten voor het nieuwe Cao-akkoord verwerkt. Het inlopen van het tekort komt enerzijds door het nog scherper beoordelen van uitgaven en vervangingsinvesteringen en anderzijds door de inkomsten van het rijk (op basis van de junicirculaire) niet direct om te zetten in budgetten.

Bezuinigingen
Er is structurele dekking gevonden voor enkele omvangrijke taken en de huidige exploitatie is -nu nog- gezond te noemen. Daarnaast is de vermogenspositie van de gemeente onverminderd sterk. Toch staat de gemeente aan de vooravond van een groot bezuinigingspakket. Naast de bezuinigen, die voortvloeien uit de begroting en uit de nieuwe ambities, wordt ook een bezuinigingstaakstelling vanuit het rijk verwacht. Naar verwachting zal de korting op het gemeentefonds ongeveer EUR 11 miljoen zijn voor Alkmaar. Wanneer het rijk daar een besluit over heeft genomen zal de uitwerking volgen bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2012.