Hulpverleningsdienst Groningen


Onderzoek toont gevolgen inademen rook aan

Onderzoek van GGD Groningen toont aan dat sommige luchtwegproblemen vaker voor kunnen komen na het herhaald inademen van lage concentraties rook. Dit geldt ook als die rook afkomstig is van zogenaamde `schone' branden, bijvoorbeeld natuurbranden. Bovendien zijn in enkele gevallen langdurige luchtwegproblemen toe te schrijven aan het eenmalig inademen van veel rook. Voor zover bekend is het voor het eerst dat wetenschappelijk onderzoek is gedaan op dit gebied.

Na een brand wordt in de media vaak gemeld dat er `geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen' en dat er `geen gevaar was voor de volksgezondheid'. Dat klopt als er geen specifieke verontreiniging is vrijgekomen en geen personen zijn die rookvergiftiging hebben oplopen. Het inademen van rook van een brand kan echter ook andere gevolgen voor de gezondheid hebben. Onder andere in de vorm van een soort astma die bestaat uit overgevoeligheid voor allerlei prikkelende stoffen. Het is dus raadzaam om de blootstelling aan brandrook zoveel mogelijk te beperken.

Het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd onder een groot aantal personeelsleden van brandweer en politie in de drie noordelijke provincies. Hierbij is onderzocht welke effecten het inhaleren van rook tijdens brand heeft op de luchtwegen. Aanleiding was de brand bij een opslagloods van ATF in 2000 in Drachten. Daarna is gekeken naar de gevolgen van `schone' branden. Er is gebruik gemaakt van onder andere vragenlijsten en medische onderzoekstechnieken. De resultaten leveren meer inzicht in de mogelijke oorzaak van klachten. Het onderzoek geeft aanwijzingen dat het inademen van rook niet zonder risico is, maar doorgaans is het risico niet groot. Er bestaan namelijk al veel maatregelen om het inademen van rook te beperken.

Gevolgen
Voor de brandweerkorpsen in de regio Groningen zijn de resultaten van het onderzoek aanleiding om de bestaande voorzorgsmaatregelen tegen het inademen rook onder de loep te nemen. Dit moet er toe leiden dat brandweerpersoneel ook bij kleine hoeveelheden rook, vaker ademluchtbescherming gaat dragen. Daarnaast zijn landelijke vakorganisaties ingelicht. Zij kunnen op hun beurt oordelen of landelijke procedures moeten worden aangescherpt en of deze kennis nadrukkelijker aan de orde moeten komen in opleiding- en oefenstof. Ook voor andere
hulpverleningsinstanties kan de nu opgedane kennis aanleiding zijn om hun werkwijze onder de loep te nemen.

Inmiddels zijn de hulpverleningsinstanties in Groningen, Friesland en Drenthe geïnformeerd over de resultaten. Ook een aantal landelijke koepels is op de hoogte. Op donderdag 30 september worden de voorlopige bevindingen gepresenteerd op een wetenschappelijk congres van de Academische Werkplaats Medische Milieukunde in Arnhem. Een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht en vier GGD'en, gericht op het academiseren van de GGD'en en het bevorderen van maatschappelijk relevant onderzoek bij universiteiten. Het samenwerkingsverband wordt gesubsidieerd door ZonMW, een organisatie die gezondheidsonderzoek en zorginnovatie stimuleert. In het onderzoek is ook samengewerkt met het Universitair Medisch Centrum Groningen en ziekenhuis Nij Smellinghe (Drachten).

De definitieve bevindingen worden verwerkt in een proefschrift waarop de toxicoloog en milieukundige Frans Greven in 2011 in Utrecht zal promoveren.
17-09-2010 00:00